Domaći slatkiši: Kroštule, salenjaci, buhtle i druga slatka čuda

Thinkstock
Starinski recepti često su oni kojima se najradije vraćamo i upravo zato, skupili smo na jedno mjesto sve vaše i naše omiljene bakine slatkiše.
Vidi originalni članak

Slatke loptice od dizanog tijesta punjene najfinijim domaćim džemom, orasi ili mak u slojevima ili pak omiljeni međimurski kolač na četiri kata, sasvim je svejedno. Najvažnije je da kuhinja miriše na onu bakinu i da je nepce zadovoljno. Donosimo vam listu naših omiljenih starinskih slastica.

 

 

Prve magle i kišni dani idealni su za pečenje dizanih kolača, a kada ih napunite makom i orasima, shvatit ćete i zašto. Divni okusi i mirisi omiljenih orahnjača i makovnjača osvajaju na prvo pečenje!

 

Okusi djetinjstva Orahnjača - taj divan slatki okus toplog doma

Mljac! Imamo ga: Recept za najbolju makovnjaču


Kad smo kod maka, ne možemo, a da ne spomenemo omiljeni kolač Međimuraca - gibanicu. Sloj jabuka, finog domaćeg sira, maka, pa još jedan s orasima oduševit će vas na čak nekoliko razina. Sočna, aromatična, bogata i zasitna gibanica pravi je izbor za baš svaku priliku.

 

Međimurska gibanica Najfinija međimurska gibanica s četiri nadjeva

 

 


Nakon Međimurja, selimo u Slavoniju gdje se pripremaju slasni salenjaci. Domaći džem i malo volje sve je što vam treba, a studeni je upravo idealno vrijeme i za nabavku sala koje salenjake čini toliko primamljivima. Pa, što još čekate?

 

Volimo domaće Salenjaci - domaći slatkiš kojem je tako teško odoljeti


Čini li vam se priprema ovih domaćih poslastica ipak malo prekompliciranom, imamo savršen recept za vas! Priprema kroštula neće vam oduzeti previše vremena, a bit će upravo idealna slatka grickalica za svaki tip druženja. Pospite ih šećerom ili pak poslužite uz domaće pekmeze i džemove i guštanje može početi.

 

Kolumne S ljubavlju za naše bake: Dalmatinske kroštule


Na kraju, napravili bismo preveliku pogrešku ne uvrstimo li na ovaj fantastičan popis i ultimativan, namirisniji domaći slatkiš - buhtle. Punite ih džemovima i pekmezima ili pak se zaigrajte punjenjem od jabuka. Na koju se god varijantu odlučili, vjerujte, nećete pogriješiti.


domaće je najbolje Jednostavan starinski recept za buhtle

Novo ruho A zašto ne probaš - buhtle punjene jabukama?


Dobar tek!
 


 

Posjeti Gastro.hr