gastro postao
Kolač od oraha nekako nas sam po sebi vraća u sretno djetinjstvo, pa zašto u tom smjeru ne bismo odgajali i nove generacije
Ovaj slatki klasik nalazi se na vrhu liste naših omiljenih blagdanskih delicija. Orahnjaču posebno volimo početkom proljeća, nakon raskošnog uskršnjeg doručka, a da biste pripremili upravo savršen primjerak, poslužite se našim receptom i uživajte u najmekšem i najbogatijem kolaču od dizanog tijesta.
Za pripremu tijesta trebat će vas:
- 400 g brašna
- 35 g suhog Dr. Oetker kvasca
- sol
- 200 ml mlijeka
- 125 g maslaca
- Pola limuna
- 125 g šećera
- 3 jaja
- 1 kom limunova korica
- 2 žumanjka
Za nadjev će vam trebati:
- 500 g oraha
- 150 g šećera
- 50 ml soka od limuna
- 1 vanilin šećer Dr. Oetker
- Pola limuna
- 10 g maslaca
- 100 g grožđica
- 200 mlijeka
- 30 ml ruma
Priprema
- Malo brašna, na vrh noža soli i kvasac pomiješajte sa 100 ml toplog mlijeka da dobijete rijetko tijesto i ostavite na toplo da se diže.
- U međuvremenu pjenasto umutite 125 g maslaca, dalje miješajući dodajte tome isto toliko šećera, zatim jedno po jedno tri cijela jaja.
- Ovoj umućenoj smjesi dodajte dignuto rijetko tijesto, naribajte koru limuna i dodajte toliko brašna, podlijevajući sa 100 ml toplog mlijeka, da se umijesi glatko, ne tvrdo tijesto, tako da se odvaja od ruku i posude. Tako dobiveno tijesto stavite na toplo da se diže do dvostruke zapremine.
- Za to vrijeme u posebnu posudu stavite 500 g mljevenih oraha, dodajte 150 g šećera, sok od jednog limuna, vrećicu vanilin šećera, kockicu maslaca, te sve zalijte s 200 ml mlijeka. Kuhajte na laganoj vatri dok se ne dobije gusta kaša. U tu kašu umiješajte 30 ml ruma i ostavite da se ohladi.
- Kada se tijesto udvostručilo još ga jednom dobro promiješajte, podijelite na dva podjednaka dijela, oblikujte kugle, prekrijte čistom krpom i ostavite još neko vrijeme da se tijesto „odmara” kako bi se lakše razvijalo u kore.
- Valjkom razvaljajte dvije kore približno četvrtastog oblika i podjednake debljine, poprskajte ih rastopljenim maslacem, po cijeloj površini namažite ohlađenom filom od oraha, savijte u roladu i stavite u podmazan lim za pečenje. Rolade u limu pokrijte čistom krpom i ostavite da odleže još oko pol sata.
- Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, a prije nego što ste ih stavili u pećnicu rolade s gornje strane premažite umućenim žumanjkom.
- Rolade pecite na temperaturi od 180 stupnjeva, otprilike jedan sat, dok ne budu pečene.