Recepti Uskršnje delicije 16. ožujka 2018.

Orahnjača - taj divan slatki okus toplog doma

Orahnjača
gastro postao gastro.24sata.hr
Kolač od oraha nekako nas sam po sebi vraća u sretno djetinjstvo, pa zašto u tom smjeru ne bismo odgajali i nove generacije

Ovaj slatki klasik nalazi se na vrhu liste naših omiljenih blagdanskih delicija. Orahnjaču posebno volimo početkom proljeća, nakon raskošnog uskršnjeg doručka, a da biste pripremili upravo savršen primjerak, poslužite se našim receptom i uživajte u najmekšem i najbogatijem kolaču od dizanog tijesta.

 

Možda vas zanima... Uskršnji klasici: Što volimo na najraskošnijem stolu Špajza

 

Za pripremu tijesta trebat će vas: 

  • 400 g brašna
  • 35 g suhog Dr. Oetker kvasca
  • sol
  • 200 ml mlijeka
  • 125 g maslaca
  • Pola limuna
  • 125 g šećera
  • 3 jaja
  • 1 kom limunova korica
  • 2 žumanjka

Za nadjev će vam trebati:

  • 500 g oraha
  • 150 g šećera
  • 50 ml soka od limuna
  • 1 vanilin šećer Dr. Oetker
  • Pola limuna
  • 10 g maslaca
  • 100 g grožđica
  • 200 mlijeka
  • 30 ml ruma

Priprema

  1. Malo brašna, na vrh noža soli i kvasac pomiješajte sa 100 ml toplog mlijeka da dobijete rijetko tijesto i ostavite na toplo da se diže.
  2. U međuvremenu pjenasto umutite 125 g maslaca, dalje miješajući dodajte tome isto toliko šećera, zatim jedno po jedno tri cijela jaja.
  3. Ovoj umućenoj smjesi dodajte dignuto rijetko tijesto, naribajte koru limuna i dodajte toliko brašna, podlijevajući sa 100 ml toplog mlijeka, da se umijesi glatko, ne tvrdo tijesto, tako da se odvaja od ruku i posude. Tako dobiveno tijesto stavite na toplo da se diže do dvostruke zapremine.
  4. Za to vrijeme u posebnu posudu stavite 500 g mljevenih oraha, dodajte 150 g šećera, sok od jednog limuna, vrećicu vanilin šećera, kockicu maslaca, te sve zalijte s 200 ml mlijeka. Kuhajte na laganoj vatri dok se ne dobije gusta kaša. U tu kašu umiješajte 30 ml ruma i ostavite da se ohladi.
  5. Kada se tijesto udvostručilo još ga jednom dobro promiješajte, podijelite na dva podjednaka dijela, oblikujte kugle, prekrijte čistom krpom i ostavite još neko vrijeme da se tijesto „odmara” kako bi se lakše razvijalo u kore.
  6. Valjkom razvaljajte dvije kore približno četvrtastog oblika i podjednake debljine, poprskajte ih rastopljenim maslacem, po cijeloj površini namažite ohlađenom filom od oraha, savijte u roladu i stavite u podmazan lim za pečenje. Rolade u limu pokrijte čistom krpom i ostavite da odleže još oko pol sata.
  7. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, a prije nego što ste ih stavili u pećnicu rolade s gornje strane premažite umućenim žumanjkom.
  8. Rolade pecite na temperaturi od 180 stupnjeva, otprilike jedan sat, dok ne budu pečene.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.