Recepti 05. veljače 2022.

Jednostavan starinski recept za jutarnje buhtle

foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Svega nekoliko sastojaka bit će dovoljno da zamijesimo glatko dizano tijesto od kojeg će nastati mekane loptice punjene pekmezom, čokoladom...

Tijesto za buhtle slatko je i fino i topi se u ustima, a nema veće sreće nego kada napokon dođemo do pekmeza ili čokolade u srcu ovog kolača.

Donosimo ti jednostavan recept, a sastojke sigurno već imate u svojoj kuhinji! Ako imaš slobodno jutro, ove buhtle možete poslužiti kao doručak uz šalicu kave ili mlijeka.

 

Možda vas zanima... Ovo je sjajno! Buhtle punjene jabukama Recepti

 

Potrebno vam je:

  • 20 g kvasca
  • 100 g maslaca
  • 4 g soli
  • 50 g šećera
  • 1,5 dl mlijeka
  • 0,5 dl vode
  • 500 g glatkog brašna
  • Malo maslaca za premazivanje posude
  • Pekzem, čokolada (po želji)
  • Šećer u prahu za posipanje

     
Možda vas zanima... Klasik u novom ruhu: Slane buhtle sa sirom Recepti

 

Priprema:

  1. Kvasac, pola količine šećera, mlako mlijeko i vodu zamiješati i ostaviti na sobnoj temperaturi dok kvasac ne proradi.
  2. Brašno, sol, ostatak šećera izmiješati te dodati jedno jaje i maslac koji se opustio.
  3. Dodati tekućinu s kvascem i sve dobro izmiješati dok ne dobijemo kompaktno tijesto, te ostaviti da odstoji 20-ak minuta.
  4. Tijesto razvaljati na tanko te izrezati na kocke od 8 do 10 centimetara, a u sredinu staviti nadjev.
  5. Zamotati i složiti u posudu premazanu maslacem te pustiti još 15-ak minuta.
  6. Nakon što je tijesto odstajalo premazati ga izmučenim jajem, kako bi dobilo lijepu boju, i peći na 180 stupnjeva otprilike 20 minuta. Kad su buhtle gotove posuti ih šećerom u prahu.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.