gastro postao
Svega nekoliko sastojaka bit će dovoljno da zamijesimo glatko dizano tijesto od kojeg će nastati mekane loptice punjene pekmezom, čokoladom...
Tijesto za buhtle slatko je i fino i topi se u ustima, a nema veće sreće nego kada napokon dođemo do pekmeza ili čokolade u srcu ovog kolača.
Donosimo ti jednostavan recept, a sastojke sigurno već imate u svojoj kuhinji! Ako imaš slobodno jutro, ove buhtle možete poslužiti kao doručak uz šalicu kave ili mlijeka.
Buhtle
Sastojci:
- 20 g kvasca
- 100 g maslaca
- 4 g soli
- 50 g šećera
- 1,5 dl mlijeka
- 0,5 dl vode
- 500 g glatkog brašna
- Malo maslaca za premazivanje posude
- Pekzem, čokolada (po želji)
- Šećer u prahu za posipanje
Postupak:
- Kvasac, pola količine šećera, mlako mlijeko i vodu zamiješati i ostaviti na sobnoj temperaturi dok kvasac ne proradi.
- Brašno, sol, ostatak šećera izmiješati te dodati jedno jaje i maslac koji se opustio.
- Dodati tekućinu s kvascem i sve dobro izmiješati dok ne dobijemo kompaktno tijesto, te ostaviti da odstoji 20-ak minuta.
- Tijesto razvaljati na tanko te izrezati na kocke od 8 do 10 centimetara, a u sredinu staviti nadjev.
- Zamotati i složiti u posudu premazanu maslacem te pustiti još 15-ak minuta.
- Nakon što je tijesto odstajalo premazati ga izmučenim jajem, kako bi dobilo lijepu boju, i peći na 180 stupnjeva otprilike 20 minuta. Kad su buhtle gotove posuti ih šećerom u prahu.
Dobar tek!