Slatke loptice od dizanog tijesta punjene najfinijim domaćim džemom, orasi ili mak u slojevima ili pak omiljeni međimurski kolač na četiri kata, sasvim je svejedno. Najvažnije je da kuhinja miriše na onu bakinu i da je nepce zadovoljno. Donosimo vam listu naših omiljenih starinskih slastica.
Prve magle i kišni dani idealni su za pečenje dizanih kolača, a kada ih napunite makom i orasima, shvatit ćete i zašto. Divni okusi i mirisi omiljenih orahnjača i makovnjača osvajaju na prvo pečenje!
Kad smo kod maka, ne možemo, a da ne spomenemo omiljeni kolač Međimuraca - gibanicu. Sloj jabuka, finog domaćeg sira, maka, pa još jedan s orasima oduševit će vas na čak nekoliko razina. Sočna, aromatična, bogata i zasitna gibanica pravi je izbor za baš svaku priliku.
Nakon Međimurja, selimo u Slavoniju gdje se pripremaju slasni salenjaci. Domaći džem i malo volje sve je što vam treba, a studeni je upravo idealno vrijeme i za nabavku sala koje salenjake čini toliko primamljivima. Pa, što još čekate?
Čini li vam se priprema ovih domaćih poslastica ipak malo prekompliciranom, imamo savršen recept za vas! Priprema kroštula neće vam oduzeti previše vremena, a bit će upravo idealna slatka grickalica za svaki tip druženja. Pospite ih šećerom ili pak poslužite uz domaće pekmeze i džemove i guštanje može početi.
Na kraju, napravili bismo preveliku pogrešku ne uvrstimo li na ovaj fantastičan popis i ultimativan, namirisniji domaći slatkiš - buhtle. Punite ih džemovima i pekmezima ili pak se zaigrajte punjenjem od jabuka. Na koju se god varijantu odlučili, vjerujte, nećete pogriješiti.
Dobar tek!