Špajza 17. studenoga 2018.

Domaći slatkiši: Kroštule, salenjaci, buhtle i druga slatka čuda

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Starinski recepti često su oni kojima se najradije vraćamo i upravo zato, skupili smo na jedno mjesto sve vaše i naše omiljene bakine slatkiše.

Slatke loptice od dizanog tijesta punjene najfinijim domaćim džemom, orasi ili mak u slojevima ili pak omiljeni međimurski kolač na četiri kata, sasvim je svejedno. Najvažnije je da kuhinja miriše na onu bakinu i da je nepce zadovoljno. Donosimo vam listu naših omiljenih starinskih slastica.

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Prve magle i kišni dani idealni su za pečenje dizanih kolača, a kada ih napunite makom i orasima, shvatit ćete i zašto. Divni okusi i mirisi omiljenih orahnjača i makovnjača osvajaju na prvo pečenje!

 

Orahnjača Možda vas zanima... Orahnjača - taj divan slatki okus toplog doma Recepti Možda vas zanima... Imamo ga: Recept za najbolju makovnjaču Recepti


Kad smo kod maka, ne možemo, a da ne spomenemo omiljeni kolač Međimuraca - gibanicu. Sloj jabuka, finog domaćeg sira, maka, pa još jedan s orasima oduševit će vas na čak nekoliko razina. Sočna, aromatična, bogata i zasitna gibanica pravi je izbor za baš svaku priliku.

 

Možda vas zanima... Najfinija međimurska gibanica s četiri nadjeva Kolumne

 

 | Author: NEVENA JOSIPOVIĆ foto: NEVENA JOSIPOVIĆ

 


Nakon Međimurja, selimo u Slavoniju gdje se pripremaju slasni salenjaci. Domaći džem i malo volje sve je što vam treba, a studeni je upravo idealno vrijeme i za nabavku sala koje salenjake čini toliko primamljivima. Pa, što još čekate?

 

Salenjaci Možda vas zanima... Salenjaci - domaći slatkiš kojem je tako teško odoljeti Recepti


Čini li vam se priprema ovih domaćih poslastica ipak malo prekompliciranom, imamo savršen recept za vas! Priprema kroštula neće vam oduzeti previše vremena, a bit će upravo idealna slatka grickalica za svaki tip druženja. Pospite ih šećerom ili pak poslužite uz domaće pekmeze i džemove i guštanje može početi.

 

kroštule.jpg Možda vas zanima... S ljubavlju za naše bake: Dalmatinske kroštule Kolumne


Na kraju, napravili bismo preveliku pogrešku ne uvrstimo li na ovaj fantastičan popis i ultimativan, namirisniji domaći slatkiš - buhtle. Punite ih džemovima i pekmezima ili pak se zaigrajte punjenjem od jabuka. Na koju se god varijantu odlučili, vjerujte, nećete pogriješiti.


Možda vas zanima... Jednostavan starinski recept za buhtle Recepti Buhtle Možda vas zanima... A zašto ne probaš - buhtle punjene jabukama? Recepti


Dobar tek!
 

Buhtle | Author: Stockfood foto: Stockfood
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.