Feta pasta - za dane kad ti se baš i ne da kuhati

Shutterstock Feta pasta
Već više od 2 godine na TikToku svako nam malo iskoči videorecept ovo jelo... Feta pasta pravi je dokaz da neki trendovi s te društvene mreže ipak nisu prolazni, i da recepti koji se tamo objavljuju mogu doista biti ukusni!
Vidi originalni članak

Ovo jelo je dokaz da TikTok trendovi ponekad (doduše, vrlo rijetko) ipak nisu prolazni! Feta pasta brzo je, jednostavno i ukusno jelo koje smo na početku, kada se pojavilo, željeli mrziti, no nakon što smo ga probali prigrlili smo ga kao brzo i ukusno rješenje u danima kada nam se baš ne da kuhati, ili pak nemamo puno vremena za duga nakuhavanja.

Jednostavno, činilo nam se prejednostavno da bi bilo ukusno. Samo ubaciš komad feta sira i rajčice u pećnicu, a dok se to peče skuhaš tjesteninu, i na kraju sve pomiješaš. Odlična fora, i svaka čast onome tko se toga prvi dosjetio. Videa s hashtagom #fetapasta već više od dvije godine bilježe milijunske preglede što je dokaz da se ovaj trend ukorijenio među ljubiteljima brzih i finih jela.

Stalna temperatura pečenja

Kako bi tvoja feta pasta bila još ukusnija, mini rajčice i feta sir peci ukupno 40-ak minuta na 200 stupnjeva. U nekim receptima preporučuje se da se peče prvo pola sata na 200 stupnjeva, a onda podigne na najvišu temperaturu zadnjih 10 minuta. No u tom slučaju, posebno ako u jelo dodaješ češnjak i svježe začinsko bilje, ono bi moglo zagorjeti te bi jelo od toga moglo dobiti loš okus po zagorenom.

@thehungerdiaries Tried the viral #fetapasta by @feelgoodfoodie + it was 🤌🏻 #easyrecipe #bakedfeta #bakedfetapasta #foodtiktok #foodie #foryou #fyp #feta #pasta ♬ original sound - The Hunger Diaries

Odlični dodaci

Osim mini rajčica i feta sira, u svoje jelo možeš dodati i ljutiku, razrezanu na četvrtine, kao i češnjeve češnjaka koji će dati odličnu aromu. Dodaj i pahuljice čilija, timijan, papar… A limunova korica dodana nakon pečenja dignut će jelo na višu razinu!

Svakako dodaj i malo vode u kojoj se kuhala tjestenina, tako će se umak bolje homogenizirati i postati svilenkast te se bolje sljubiti s tjesteninom.

Također, neki dodaju i tikvice, kozice... mogućnosti su nebrojene!

 

Tips & tricks Zašto treba sačuvati vodu u kojoj se kuhala tjestenina?

 

U nastavku donosimo odličan recept za feta pastu. Količina je dovoljna za 3-4 porcije, a ukupno vrijeme kuhanja je 45 minuta. S tim da većinu toga pećnica odradi sama, dok ti odmaraš i zadovoljno trljaš ruke 😉

Feta pasta

Sastojci:

  • 1,25 kg cherry rajčica
  • 1 ljutika, narezana na četvrtine
  • 3 češnja češnjaka, zgnječena
  • ½ šalice maslinova ulja
  • sol, papar
  • pahuljice chilija
  • 1 komad feta sira (od cca 225 g)
  • 3 grančice svježeg timijana
  • 300 g tjestenine (penna ili slično)
  • korica 1 limuna
  • svježi bosiljak, za ukrašavanje

 

brzo i fino Zelena tjestenina - zdrav i ukusan trend na TikToku

 

Postupak:

  1. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. U velikoj vatrostalnoj posudi izmiješaj rajčice, ljutiku, češnjak i maslinovo ulje (1 žlicu sačuvaj za kasnije). Posoli i popapri.
  2. Stavi komad feta sira u sredinu vatrostalne posude i prelij preostalom žlicom maslinova ulja. Preko rajčica natrgaj listiće timijana.
  3. Peci 40 do 45 minuta, odnosno dok mini rajčice ne počnu pucati, a feta ne dobije zlaćanu boju.
  4. U međuvremenu u velikom loncu, u posoljenoj vodi, skuhaj tjesteninu prema uputama na pakiranju. Sačuvaj ½ do 1 šalicu vode od kuhanja tjestenine za umak.
  5. U posudu u kojoj su se pekle rajčice i feta sir dodaj tjesteninu, vodu od kuhanja tjestenine i naribanu limunovu koricu i miješaj dok se sve dobro ne sjedini. Ukrasi listićima bosiljka i posluži.
@feelgoodfoodie It’s been almost 2 years since baked feta pasta went viral and this recipe is now a part of our regular dinner rotation. In this version, I’m adding shrimp during the last 5 minutes of cook time to bulk it up with more protein #sogood ♬ original sound - Feel Good Foodie

 

Ako ti se sviđa feta pasta, probaj i sljedeće recepte s TikToka...

 

Tanghulu Desert od jagoda koji je preplavio TikTok viralni slatki hit Za odličan desert s TikToka potrebna su samo 3 sastojka viralni hit Sushi vafli novi su veliki hit na TikToku! Ideje za doručak Ricotta tost je novi hit za doručak – isprobaj različite verzije! Isprobaj nešto novo Čips od tjestenine postao je viralan. Isprobaj ga!

 

 

Posjeti Gastro.hr