Špajza 16. svibnja 2023.

Feta pasta - za dane kad ti se baš i ne da kuhati

Feta pasta
Feta pasta foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Već više od 2 godine na TikToku svako nam malo iskoči videorecept ovo jelo... Feta pasta pravi je dokaz da neki trendovi s te društvene mreže ipak nisu prolazni, i da recepti koji se tamo objavljuju mogu doista biti ukusni!

Ovo jelo je dokaz da TikTok trendovi ponekad (doduše, vrlo rijetko) ipak nisu prolazni! Feta pasta brzo je, jednostavno i ukusno jelo koje smo na početku, kada se pojavilo, željeli mrziti, no nakon što smo ga probali prigrlili smo ga kao brzo i ukusno rješenje u danima kada nam se baš ne da kuhati, ili pak nemamo puno vremena za duga nakuhavanja.

Jednostavno, činilo nam se prejednostavno da bi bilo ukusno. Samo ubaciš komad feta sira i rajčice u pećnicu, a dok se to peče skuhaš tjesteninu, i na kraju sve pomiješaš. Odlična fora, i svaka čast onome tko se toga prvi dosjetio. Videa s hashtagom #fetapasta već više od dvije godine bilježe milijunske preglede što je dokaz da se ovaj trend ukorijenio među ljubiteljima brzih i finih jela.

cherry rajčice | Author: Thinkstock Cherry rajčice foto: Thinkstock

Stalna temperatura pečenja

Kako bi tvoja feta pasta bila još ukusnija, mini rajčice i feta sir peci ukupno 40-ak minuta na 200 stupnjeva. U nekim receptima preporučuje se da se peče prvo pola sata na 200 stupnjeva, a onda podigne na najvišu temperaturu zadnjih 10 minuta. No u tom slučaju, posebno ako u jelo dodaješ češnjak i svježe začinsko bilje, ono bi moglo zagorjeti te bi jelo od toga moglo dobiti loš okus po zagorenom.

@thehungerdiaries Tried the viral #fetapasta by @feelgoodfoodie + it was 🤌🏻 #easyrecipe #bakedfeta #bakedfetapasta #foodtiktok #foodie #foryou #fyp #feta #pasta ♬ original sound - The Hunger Diaries

Odlični dodaci

Osim mini rajčica i feta sira, u svoje jelo možeš dodati i ljutiku, razrezanu na četvrtine, kao i češnjeve češnjaka koji će dati odličnu aromu. Dodaj i pahuljice čilija, timijan, papar… A limunova korica dodana nakon pečenja dignut će jelo na višu razinu!

Svakako dodaj i malo vode u kojoj se kuhala tjestenina, tako će se umak bolje homogenizirati i postati svilenkast te se bolje sljubiti s tjesteninom.

Također, neki dodaju i tikvice, kozice... mogućnosti su nebrojene!

 

Voda od kuhanja tjestenine Možda vas zanima... Zašto treba sačuvati vodu u kojoj se kuhala tjestenina? Špajza

 

U nastavku donosimo odličan recept za feta pastu. Količina je dovoljna za 3-4 porcije, a ukupno vrijeme kuhanja je 45 minuta. S tim da većinu toga pećnica odradi sama, dok ti odmaraš i zadovoljno trljaš ruke 😉

 | Author: Shutterstock Feta pasta foto: Shutterstock

Feta pasta

Sastojci:

  • 1,25 kg cherry rajčica
  • 1 ljutika, narezana na četvrtine
  • 3 češnja češnjaka, zgnječena
  • ½ šalice maslinova ulja
  • sol, papar
  • pahuljice chilija
  • 1 komad feta sira (od cca 225 g)
  • 3 grančice svježeg timijana
  • 300 g tjestenine (penna ili slično)
  • korica 1 limuna
  • svježi bosiljak, za ukrašavanje

 

Zelena tjestenina Možda vas zanima... Zelena tjestenina - zdrav i ukusan trend na TikToku Špajza

 

Postupak:

  1. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. U velikoj vatrostalnoj posudi izmiješaj rajčice, ljutiku, češnjak i maslinovo ulje (1 žlicu sačuvaj za kasnije). Posoli i popapri.
  2. Stavi komad feta sira u sredinu vatrostalne posude i prelij preostalom žlicom maslinova ulja. Preko rajčica natrgaj listiće timijana.
  3. Peci 40 do 45 minuta, odnosno dok mini rajčice ne počnu pucati, a feta ne dobije zlaćanu boju.
  4. U međuvremenu u velikom loncu, u posoljenoj vodi, skuhaj tjesteninu prema uputama na pakiranju. Sačuvaj ½ do 1 šalicu vode od kuhanja tjestenine za umak.
  5. U posudu u kojoj su se pekle rajčice i feta sir dodaj tjesteninu, vodu od kuhanja tjestenine i naribanu limunovu koricu i miješaj dok se sve dobro ne sjedini. Ukrasi listićima bosiljka i posluži.
@feelgoodfoodie It’s been almost 2 years since baked feta pasta went viral and this recipe is now a part of our regular dinner rotation. In this version, I’m adding shrimp during the last 5 minutes of cook time to bulk it up with more protein #sogood ♬ original sound - Feel Good Foodie

 

Ako ti se sviđa feta pasta, probaj i sljedeće recepte s TikToka...

 

Možda vas zanima... Desert od jagoda koji je preplavio TikTok Recepti Jabuke u lisnatom tiejstu Možda vas zanima... Za odličan desert s TikToka potrebna su samo 3 sastojka Špajza Sushi vafli Možda vas zanima... Sushi vafli novi su veliki hit na TikToku! Špajza Možda vas zanima... Ricotta tost je novi hit za doručak – isprobaj različite verzije! Recepti Možda vas zanima... Čips od tjestenine postao je viralan. Isprobaj ga! Recepti

 

 

Komentari 2
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Newlika 14:49 19. Svibanj 2023.

    Radim ju jako često jer mi je prefino, ne dodajem češnjak, stavljam mješavinu začina i maslinovo ulje i to je to.

  • amando 10:15 17. Svibanj 2023.

    nije lose