Vrijeme je za slatku pauzu, a ovi keksi su savršeni - mekani, sočni i zasitni. Dovoljno slatki, dovoljno začinjeni i taman za dva zalogaja
Svi imamo svoje male rutine -- ona prva kava u tišini, kratka pauza usred dana, večernji čaj... Upravo u te trenutke savršeno se uklapaju ovi keksići od đumbira i indijskih oraščića.
Jednostavni za napraviti
Kombiniraju toplinu mljevenog đumbira, cimeta, klinčića i muškatnog oraščića s bogatstvom melase i smeđeg šećera. Pečenje traje dovoljno dugo da se kuhinjom proširi miris koji govori "nešto se peče", i to nešto jako fino. Rubovi trebaju biti čvrsti, središte još mekano. Kad se ohlade na rešetki, spremni su, ali iskreno, većina ne dočeka kraj hlađenja.
Ne gasi ekran dok kuham
Keksići od đumbira i indijskih oraščića
35 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
42
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Brašno
4
šalica
Soda bikarbona
2
žličica
Cimet
2
žličica
Sol
1
žličica
Muškatni oraščić
1
žličica
Đumbir u prahu
1
žličica
Klinčić u prahu
0,50
žličica
Maslac
1
šalica
Smeđi šećer
2
šalica
Jaje
2
kom
Melasa
0,50
šalica
Ulje od repice
0,25
šalica
Indijski oraščić
1
šalica
Đumbir - kandirani
0,50
šalica
Šećer
0,50
šalica
Postupak
Zagrij pećnicu na 175 °C. U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, sodu bikarbonu, cimet, sol, muškatni oraščić, đumbir i klinčić.
U drugoj zdjeli mikserom izradi maslac i smeđi šećer dok ne postanu pjenasti (2–3 minute). Umuti jaja, zatim dodaj melasu i ulje.
Smanji brzinu miksera i postupno dodaj smjesu s brašnom. Miješaj samo dok se sve ne poveže. Umiješaj nasjeckane slane indijske oraščiće i sitno nasjeckani kandirani đumbir.
Na tanjurić stavi šećer za valjanje. Oblikuj kuglice tijesta (oko 2 žlice po keksu), uvaljaj ih u šećer i složi na lim obložen papirom za pečenje, s razmakom od 7–8 cm.
Peci 16–18 minuta, rotirajući lim na pola pečenja, dok rubovi ne postanu čvrsti, a sredina još lagano mekana. Ohladi kekse nekoliko minuta na limu, zatim ih prebaci na rešetku da se potpuno ohlade.