Upišeš li u tražilicu na TikToku "desert od jagoda", vrlo vjerojatno će ti popularna društvena mreža ponuditi recept za tanghulu od jagoda. Ovaj je desert prije nekoliko godina postao viralan, no riječ je o slastici s puno dužom poviješću.
Tanghulu je tradicionalni kineski street food desert. U originalu se radi od plodova gloga, no u nedostatku ovih bobica, ostatak svijeta je pronašao još ukusniju i mirisniju zamjenu – jagode!
Efekt iznenađenja
Ono što volimo kod tanghulua je efekt iznenađenja. Nakon što zagrizeš hrskavi sloj stvrdnutog šećernog sirupa, osjetit ćeš svima omiljeni okus jagode, a upravo je ovaj spoj ono što ovaj desert čini tako posebnim! Dakako, okus će biti još bolji ukoliko u receptu koristite domaće jagode.
Za pripremu tanghulua od jagoda ne treba ti termometar. Možeš jednostavno umočiti jedan od ražnjića u šećerni sirup, a zatim u ledenu vodu, tako možeš provjeriti hoće li se sirup stvrdnuti kad se ohladi.
Za izradu tanghulua tradicionalno se koristi kineski kameni šećer - kristalizirani šećer koji se obično koristi u kineskim pirjanim jelima. Manje je sladak od običnog bijelog šećera i možete ga pronaći u većini azijskih trgovina, no jednako tako poslužit će i obični bijeli kristal šećer.
Još savjeta...
- Ako ne dobiješ tvrdu školjku bombona, sto znači da sirup nije dovoljno dugo kuhan.
- Nakon što sirup postigne odgovarajuću temperaturu (150 °C), smanji vatru dok premazuješ voće kako se sirup ne bi stvrdnuo ili zagorio.
- Mnogo je lakše nabosti na ražnjić samo jednu jagodu odjednom i premazati je sirupom. Ako nižeš više od jedne jagode, trebat će ti i žlica za premazivanje tanghulua.
- Tanghulu je poželjno pojesti odmah nakon pripreme. Već nakon sat vremena jagode će početi puštati tekućinu.
- Tanghulu možeš napraviti i od drugog voća.
@feedmi 🍡 Tanghulu—Chinese candied fruit with the most satisfying cronch! INGREDIENTS: 1 lb strawberry, grape, or other fruit 10 skewers 2 cup sugar 1 cup water The syrup can be tricky to get just right (it took me 4 attempts 🥲) so here are some of my tips: ⊹ pat the fruit dry before dipping ⊹ don’t stir the sugar & water syrup ⊹ don’t dip til syrup is amber (300F) #tanghulu #candiedfruit #snackideas #chinesefood #mukbang #easyrecipes ♬ Unwritten - Natasha Bedingfield