Recepti Desert 01. lipnja 2024.

Genijalan desert od jagoda koji je preplavio TikTok!

Desert
5 MIN
15 MIN
1
JEDNOSTAVNO
tanghulu od jagoda
Tanghulu
foto: Instagram @veganmonarchy
TikTok je preplavio recept za tanghulu od jagoda, a riječ je o tradicionalnoj kineskoj grickalici nalik kandiranom voću koja se sastoji od voća obloženog šećerom i nanizanog na bambusove ražnjiće

Upišeš li u tražilicu na TikToku "desert od jagoda", vrlo vjerojatno će ti popularna društvena mreža ponuditi recept za tanghulu od jagoda. Ovaj je desert prije nekoliko godina postao viralan, no riječ je o slastici s puno dužom poviješću.

Tanghulu je tradicionalni kineski street food desert. U originalu se radi od plodova gloga, no u nedostatku ovih bobica, ostatak svijeta je pronašao još ukusniju i mirisniju zamjenu – jagode!

jagode | Author: Jenna Hamra/Pexels Jagode foto: Jenna Hamra/Pexels

Efekt iznenađenja

Ono što volimo kod tanghulua je efekt iznenađenja. Nakon što zagrizeš hrskavi sloj stvrdnutog šećernog sirupa, osjetit ćeš svima omiljeni okus jagode, a upravo je ovaj spoj ono što ovaj desert čini tako posebnim! Dakako, okus će biti još bolji ukoliko u receptu koristite domaće jagode.

Za pripremu tanghulua od jagoda ne treba ti termometar. Možeš jednostavno umočiti jedan od ražnjića u šećerni sirup, a zatim u ledenu vodu, tako možeš provjeriti hoće li se sirup stvrdnuti kad se ohladi.

Za izradu tanghulua tradicionalno se koristi kineski kameni šećer - kristalizirani šećer koji se obično koristi u kineskim pirjanim jelima. Manje je sladak od običnog bijelog šećera i možete ga pronaći u većini azijskih trgovina, no jednako tako poslužit će i obični bijeli kristal šećer.

Ne gasi ekran dok kuham

Tanghulu od jagoda
5 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
1
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Jagode
  • Šećer
  • Voda
Postupak
  1. Operi, osuši i nareži jagode.


  2. Jagode nabodi na jedan kraj ražnjića.


  3. Kuhaj vodu i šećer zajedno na srednjoj vatri dok ne dobiješ sirup. Za pripremu sirupa koristi šećer i vodu u omjeru 2:1.


  4. Isprobajte sirup tako što ćeš umočiti štapić u sirup, a potom u ledenu vodu. Znat ćeš da je sirup spreman ako se odmah stvrdne u ledenoj vodi.


  5. Umoči jagode u sirup i odmah ih stavi na papir za pečenje da se ohlade i stvrdnu (ili ih umoči u ledenu vodu da se stvrdnu).


Još savjeta...

  • Ako ne dobiješ tvrdu školjku bombona, sto znači da sirup nije dovoljno dugo kuhan. 
  • Nakon što sirup postigne odgovarajuću temperaturu (150 °C), smanji vatru dok premazuješ voće kako se sirup ne bi stvrdnuo ili zagorio.
  • Mnogo je lakše nabosti na ražnjić samo jednu jagodu odjednom i premazati je sirupom. Ako nižeš više od jedne jagode, trebat će ti i žlica za premazivanje tanghulua.
  • Tanghulu je poželjno pojesti odmah nakon pripreme. Već nakon sat vremena jagode će početi puštati tekućinu.
  • Tanghulu možeš napraviti i od drugog voća.
@feedmi 🍡 Tanghulu—Chinese candied fruit with the most satisfying cronch! INGREDIENTS: 1 lb strawberry, grape, or other fruit 10 skewers 2 cup sugar 1 cup water The syrup can be tricky to get just right (it took me 4 attempts 🥲) so here are some of my tips: ⊹ pat the fruit dry before dipping ⊹ don’t stir the sugar & water syrup ⊹ don’t dip til syrup is amber (300F) #tanghulu #candiedfruit #snackideas #chinesefood #mukbang #easyrecipes ♬ Unwritten - Natasha Bedingfield

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:35 01. Lipanj 2024.

    super