Kako napraviti domaće raviole

Floren M. Surace/Pexels Izrada domaćih raviola
Svilenkasto i mekano tijesto i ukusno punjenje.... To su domaći ravioli.
Vidi originalni članak

Iako su sve vrste svježe tjestenine danas široko dostupne u gotovom zapakiranom obliku, priprema tjestenine kod kuće donosi veliko zadovoljstvo. Evo, vidjeli smo i u "MasterChefu" koliko njihova priprema može biti zahtjevna i zato ti donosimo najbolji recept i upute za uvijek savršene domaće raviole!

Domaći ravioli

(za cca 40 komada)

Sastojci:

  • 350 grama glatkog brašna
  • 3 jaja
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica ulja
  • voda po potrebi

 

lagani ručak Raspametite se: Ravioli s kozjim sirom i škampima

 

Postupak:

1. Ovaj talijanski specijalitet se tradicionalno priprema tako da se brašno istrese na radnu plohu i oblikuje u vulkan ili fontanu s rupom u sredini. Potom se u sredinu dodaju jaja prethodno lagano razmućena uz dodatak soli i ulja.

2. Uz pomoć vilice ili još bolje ručno treba kružnim energičnim pokretima miješati jaje s brašnom sve dok se ne umuti zadnji vanjski rub vulkana i sastojci ne budu homogeno stopljeni u jednu smjesu.

3. Dobivenu smjesu treba početi mijesiti laganim pokretima sve dok ne bude mekano i elastično tijesto. Što se dulje mijesi, tijesto će biti bolje razrađeno odnosno dovoljno elastično da se lagano razvalja.

4. Konzistencija dobivenog tijesta mora biti mekana i na dodir suha. Ako se tijesto previše lijepi treba dodati malo brašna, a ako je lomljivo, a ne elastično treba poprskati s malo mlake vode.

5. Kuglu od tijesta omotajte prozirnom folijom i ostavite da se odmori barem pola sata. Vrijeme odležavanja tijesta se može iskoristiti za izradu punjenja za raviole. Kada je riječ o punjenju za raviole, tu pravila nema, a broj mogućih kombinacija i okusa je bezbroj. Valja samo pripaziti da konzistencija punjenja nije previše rijetka.

 

Sweety&Spicy Talijanski memento: Ravioli s piletinom i drugi okusi Italije

 

6. Sljedeći korak je valjanje tijesta u tankom sloju. Punjenje je najzgodnije stavljati pri vrhu. U jednom redu posložiti 5 do 6 kuglica punjenja i tijesto presavinuti, dobro pritisnuti i rezati u željeni oblik.  Tijesto oko punjenja možete premazati kistom umočenim u vodu ili jaje kako bi se slojevi bolje zalijepili.

7. Slijedi prekrivanje drugim listom tjestenine. Gornji sloj tijesta treba dobro pritisnuti kako bi se istisnuo zrak i da se ravioli kod kuhanja ne bi raspali. Slijedi rezanje posebnim nožićem u obliku kvadrata ili uz pomoć okruglog kalupa za izrezivanje krugova.

8. Ravioli se kuhaju do 5 minuta u kipućoj slanoj vodi i najbolje ih je poslužiti uz dodatak maslinovog ulja, umaka od rajčice i obilje parmezana.

 

Imamo još odličnih recepata za raviole...

 

Taman Gavrilović Svi ih vole: Ravioli punjeni sirom i šunkom

Slavonka Domaći ravioli s ricottom i limunom osvježit će ti dan

Mali postotak ugljikohidrata Džepići ili ravioli od tikvica punjeni špinatom i ricottom

La Vie Shobaine Napravi bezglutenske raviole s fantastičnim nadjevima

 

Posjeti Gastro.hr