Kolumne 13. svibnja 2023.

Domaći ravioli s ricottom i limunom osvježit će ti dan

foto: Ena Kokanović Nagy
gastro postao gastro.24sata.hr
Priprema domaćih raviola nije previše zahtjevna, a kada ih punimo ricottom i limunom dobit ćemo osvježavajuće jelo za vruće dane

Tražiš savršen recept za domaće raviole? Odlično, Ena Kokanović Nagy, autorica bloga Slavonka, ima recept baš za tebe. Slasni domaći ravioli s ricottom i limunom pravi su proljetni comfort food i sigurno ćeš uživati u svakom zalogaju. Kako pripremiti domaće raviole i najukusnije punjenje od sira, pročitaj u nastavku.

Tijesto za domaće raviole nije teško pripremiti

Ravioli su oblik tjestenine koji se puni prije kuhanja, a poslužuje se uz umak po želji. Naziv ravioli nastao je od talijanskog izraza koji u prijevodu znači male repe. Domaći ravioli tradicionalno imaju različita punjenja, no jedno od popularnijih je sir.

Ravioli sa sirom posebno su popularni tijekom toplijih mjeseci jer se radi o osvježavajućem jelu, a ono što ljude najviše plaši kod pripreme je tijesto. Tijesto za raviole nije teško za pripremiti, sve što ti treba su jaja, brašno i malo soli. Jednom kad umijesiš tijesto potrebno ga je dobro razvaljati, a tu je zapravo i jedina zamka.

Tijesto za raviole treba biti vrlo tanko kako bi se ravnomjerno skuhali i bili meki. Debljinu tijesta najbolje ćeš pogoditi ako koristiš mašinicu za tijesto, ali će poslužiti i standardni valjak ili oklagija. 

 | Author: Ena Kokanović Nagy Tijesto za domaće raviole foto: Ena Kokanović Nagy

Ravioli sa sirom su uvijek dobra ideja 

Kada biramo punjenje za raviole, sa sirom ne možemo pogriješiti. Možemo odabrati bilo koju vrstu sira koju volimo, no vjerujemo da će ti se posebno svidjeti Enina verzija punjenja za raviole.

Domaći ravioli s ricottom i limunom osvježit će te u trenu, a istovremeno nahraniti tvoje tijelo i pripremiti ga za dan. Još kada slasnom punjenu dodamo i kremasti umak od maslaca i šparoga, dobili smo jelo koje je simbol proljetnih i ljetnih dana. Isprobaj ovaj slasni recept za raviole sa sirom i limunom, a dojmove nam svakako javi u komentarima. 

Ravioli s ricottom i limunom

Sastojci - za raviole:

  • 200 g brašna Tip 00
  • 2 velika jaja
  • Prstohvat soli

Sastojci - za punjenje:

  • 200 g ricotta sira
  • Sok pola limuna
  • Korica cijelog limuna
  • 1 žličica soli
  • prstohvat svježe mljevenog papra

Sastojci - za umak:

  • 100 g maslaca
  • 1/2 vezice šparoga
  • 6-8 cherry rajčica

 | Author: Ena Kokanović Nagy Ravioli s ricottom i limunom recept by Slavonka foto: Ena Kokanović Nagy

Postupak:

  1. Za početak pripremi tijesto od navedenih sastojaka. Ako se ne želi spojiti i mrvi se, slobodno dodaj kap po kap vode dok se ne sjedini. Mijesi dok ne dobiješ glatko tijesto, a onda ga umotaj u foliju ili vrećicu i stavi u hladnjak na sat vremena.
  2. Za punjenje pomiješaj sve navedene sastojke.
  3. Za umak, prvo šparoge očisti od tvrdih stapki pa ih kratko prokuhaj u slanoj kipućoj vodi. Dovoljno je 2 do 3 minute.
  4. Izvadi šparoge i pusti da se ocijede.

Ravioli:

  1. Tijesto rasporedi na četiri jednaka djela pa ga uz pomoć mašine za tijesto valjaj do predzadnjeg stupnja. (7 je kod mene, maksimalno imam 8). Svakako pobrašni malo komad kako bi lakše prolazio kroz mašinu, a ostatak tijesta koje čeka drži pokriveno ili u vrećici kako se ne bi isušio.
  2. Savjetujem da radiš traku po traku, dovršiš raviole, a onda valjaj nove kako se ne bi tijesto presušilo.
  3. Razvaljanu traku stavi na radnu površinu, a onda uzmi rezač za raviole koji ćeš koristiti pa izmjeri koliko ti treba tijesta kad ga preklopiš, a da bi dobili kompletan raviol.
  4. Možeš ih rezati čašom, rezačem za kekse, pizzu ili nožem. 
  5. Jedan prst od ruba tijesta stavi malu žličicu punjenja. Nastavi slagati punjenje duž cijele trake, ostavljajući barem dva prsta između svake hrpice.
  6. Rub tijesta sa svake strane lagano premaži vodom pa preklopi stranu na kojoj nije punjenje prema strani na kojoj je, tako da se poklapaju rubovi.
  7. Oko svake hrpice tijesta pažljivo utisni tijesto te tako istisni zrak.
  8. Nakon toga rezačem izreži raviole pazeći da ne režeš tamo gdje je punjenje.
  9. Ponovi postupak s ostatkom tijesta.
  10. Tako pripremljene raviole kuhaj 30 - 60 sekundi u kipućoj slanoj vodi. Kuhane ih odmah prebacuj u umak.

Za završetak umaka:

  1. Otopi maslac pa dodaj šparoge i na laganoj vatri ih sotiraj.
  2. Dodaj cijele cherry rajčice i sotiraj sve još 5 minuta.
  3. Na to dodaj kuhane raviole, dobro promiješaj, pojačaj malo vatru i prži sve zajedno 2 do 3 minute.
  4. Poslužit toplo.

 | Author: Ena Kokanović Nagy Ravioli s ricottom i limunom recept by Slavonka foto: Ena Kokanović Nagy

Još slasnih proljetnih recepata pronađi na Eninom blogu Slavonka te fotogeničnom Instagram profilu

 

Možda vas zanima... Focaccia Grassa - neodoljiv spoj slavonske i talijanske pogače Kolumne Sconesi s medvjeđim lukom i cheddar sirom Možda vas zanima... Mekani sconesi s medvjeđim lukom i cheddar sirom Recepti domaće kiflice Možda vas zanima... Jedini recept za domaće kiflice koji će ti trebati Kolumne
Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:31 13. Svibanj 2023.

    ovo su dobri ravioli