Svinje su od davnina bile simbol snage i obilja pa ispada da od šunke nema boljeg obroka za Uskrs, blagdan koji slavi novi život i obilje proljeća!
Svaki mesar zna, baš kao i svaka domaćica, da se ponuda mesa sezonski mijenja: dolaskom toplijih dana više se traže vrste pogodne za roštilj: ćevapi, pljeskavice, marinirano meso... Kad se dani skrate i noći produže, a zrak zahladi, sve se više kupuju komadi mesa koji idu u toplija jela na žicu, poput poput svinjskih lopatica, koljenica bez kosti ili teletine za gulaše i juhe.
Omiljeni Ravlićev mesar
Ravlićev mesar sezone broji prema blagdanima
No za Ravlićeva mesara sezone se obično mjere prema blagdanima s kojima se drastično mijenja i potražnja. Pred Veliku Gospu police će se tako puniti janjetinom, uoči Božića i Nove godine izlagat će se purice koje su sljubljuju s mlincima, odojci koji idu s krumpirima i goveđi butovi za pašticadu, baš kao i mesa za sarmu, jednom ili dvaput mljevena, od jedne vrste ili pola-pola.
Uoči Uskrsa pažnja se pak usmjerava prema kuhanoj šunki, a po tome traži li netko u to doba janjetinu ili pak puricu, moći ćete i pogađati iz kojeg kraja podrijetlo vuče neki kupac.
Šunka se za Uskrs sušila i dimila cijelu zimu
Od davnina pa sve tamo do sredine prošlog stoljeća ljudi su u doba Uskrsa najčešće maštali o janjetini, no veliki ratovi i ogromna potražnja za vunom smanjili su njenu ponudu i drastično joj povećali cijenu. S druge strane, šunka se sušila i dimila kako bi meso izdržalo zimu i bilo spremno za konzumaciju kad drugih vrsta hrane baš i ne bi bilo. Uz to, ili baš zato, svinje su od davnina bile simbol snage i obilja pa ispada da od šunke nema boljeg obroka za Uskrs, blagdan koji slavi novi život i obilje proljeća.
Tradicionalni recepti za uskrsnu šunku razlikuju se od regije do regije, od kuhara do gurmana. Neki će tako preferirati kuhanu šunku s lovorovim listom, peršinom, paprom, ružmarinom, pimentom, anisom i borovnicom, posluženu s mladim lukom, hrenom i francuskom salatom.
Drugi će više od svega hvaliti šunku ispečenu u kruhu, a neki će je glazirati medom ili sirupom od javora. Onima koji hoće najbolje od oba svijeta, šunku će prvo skuhati pa je potom i zapeći, u pećnici ili na roštilju kako bi dobili karameliziranu koru.
Bombinijera puna šunke, kobasice, hrena i vina savršen je uskrsni dar
Bombinijera puna šunke, kobasice, hrena i vina savršen je uskrsni dar
Kako iskoristiti ostatke uskrsne šunke
Šunka je tražena i rado viđena na svakom, ne nužno uvijek blagdanskom stolu. A ako je uopće ostane nakon prazničnog objeda, od nje se mogu spraviti razni složenci i zapečena jela s tjesteninom, sirom i povrćem.
Od preostale šunke da se složiti bogati sendvič, ispeći slani muffini ili napuniti sočna tortilja. Neki će ostatke iskoristiti da skuhaju kakvu kremastu juhu od šunke i krumpira ili gusto varivo s grahom, neki će ih jednostavno umiješati u salate ili od njih napraviti paštetu.
Prigodno uskrsno izdanje Ravlić Slavonske bombonijere
Uskrs je vrijeme veselja i darivanja
Razdoblje od Pepelnice do Velikog četvrtka za vjernike je doba korizme, pokore, nemrsa i posta. Dok je Uskrs vrijeme veselja, ali i vrijeme darivanja. Tradicija darivanja uskrsnih košara i bombonijera potiče još iz drevnih, poganskih vremena, a danas je to način da se bližnjima izrazi ljubav i zahvalnost.
Europljani će tako jedni drugima dijeliti kuhana ili šuplja jaja, pisanice ukrašene raznim tehnikama oslikavanja pa čak i potkivanja. Francuzi će se veseliti čokoladnim jajima, Talijani darivati uskrsni kruh, pane di pasqua, a Poljaci dijeliti blagoslovljene košare s bijelom kobasom. Darivanje hrane za Uskrs simbolički je čin, ali i gurmansko iskušenje.
Mesnica Ravlić proslavila se svojim Slavonskim bombonijerama s ravnim kulenom, domaćim čvarcima, slaninom i vinom. Tko voli malo drugačije, uživat će u bombonijeri u kojoj se umjesto kulena nudi kobasica, a postoji i izvedba s čvarcima, slaninom, čvarkomazom i rakijom. A sada, uoči uskrsnih blagdana nudi se i prigodna Uskrsna bombonijera sa zlatnom šunkom, hrenom, vinom i domaću kobasicom. Ravlić šunka s pravom se zove zlatnom zbog svoje kvalitete i sastojaka. Posebna je po visokom udjelu bjelančevina, manje masti i minimalnom dodatku salamure, neophodne za davanje okusa mesu. Što sve sadrži uskrsna verzija Ravlić Slavonske bombinijere možeš provjeriti i na linku.