Kolumne 17. ožujka 2023.

Savjet omiljenog mesara: Ovako će tvoja uskrsna šunkica biti sočna, mirisna i beskrajno ukusna

foto: Shutterstock

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Uskrs je pred vratima i s njime i slatke brige što staviti na blagdanski stol: domaća jaja, mladi luk, svježi sir, rotkvice i naribani hren. I dakako ono najvažnije - šunka, kraljica svakog blagdanskog stola. O šunkama - njihovu odabiru, kuhanju i posluživanju u svojoj kolumni piše omiljeni mesar iz mesnice Ravlić, a donosimo i recept za najbolju uskrsnu šunku u kruhu

Kao mesar naslušao sam se raznih priča i kulinarskih savjeta mušterija, ali od svih anegdota najdraža mi je ona koju mi je ispričala mlađa susjeda, redovita mušterija koja kod mene kupuje i uskrsne šunke. Znam da je dosad uvijek birala one malo veće rolice, ali je posljednji put izričito zatražila manju. Dok sam ja smišljao neku doskočicu o velikim i malim, ona mi je objasnila razlog i pritom me nasmijala do suza.

 | Author: Ravlić foto: Ravlić

Veli ona meni da se uoči lanjskog Uskrsa spremala skuhati šunku dok joj je frendica bila u gostima. Uzela je nož, odrezala vrhove s oba kraja šunke i ostatak ubacila u lonac da je skuha. "Zašto si odsjekla krajeve'", pitala ju je frendica, a susjeda joj je odgovorila: "Nemam pojma, ali moja je mama uvijek tako radila". "Zanimljivo, ali zašto je vaša mama to radila?", pitao sam je u čudu. "To je i mene mučilo", veli ona pa ju je odmah i nazvala.

"Mama, zašto uvijek prije kuhanja odrežeš dio šunke?" "Ne znam pravi razlog, ali tako je uvijek radila tvoja baka pa najbolje da pitaš nju", odgovorila joj je ona. To sam i učinila čim sam je prvi put posjetila. "Bako, zašto si ti rezala vrhove šunke prije kuhanja?" Baka me toplo pogledala pa mi blagim glasom otkrila najskriveniju obiteljsku kulinarsku tajnu: "Unučice draga, pa kad inače šunka ne bi stala u lonac".

Priča je smiješna, ali i poučna. Naime, oko kuhanja šunke ispreli su se mnogi mitovi, a najčešći su oni da se prva voda baca nakon što zavrije. Ne, nikakvu vodu ne treba bacati i u nju nikako ne treba stavljati ni sol, ni češnjak niti sodu bikarbonu. Sve što vam doista treba je lonac pun vode i vatra na kojoj će rolana šunka krčkati onoliko dugo koliko je teška.

 | Author: Ravlić Rolana šunka - špagu treba ukloniti prije kuhanja foto: Ravlić Pritom se treba držati jednog savjeta: mesarsku mrežicu kojom je ovijena šunka namočite i skinite prije kuhanja kako vam se poslije ne bi zavukla u šunku pa ćete umjesto lijepo izrezanih kriški dobiti masakr na tanjuru, kao da ste rezali petardama. Dajte si vremena; šunku nakon kuhanja obavezno ostavite u vodi dok se sasvim ne ohladi i tek je potom izvadite, posušite ubrusom i režite oštrim nožem. Što je nož oštriji to će i kriške biti tanje, osim ako baš ne volite deblji rez. A sad kad to znate, treba znati i pronaći pravu šunku.  

Najbolju i najpovoljniju punudu šunki uoči Uskrsa možete pronaći u mesnici Ravlić - u ponudi je omiljena Slavonska šunka, potom Delikates rolana šunka, Zlatna šunka bez kosti, Classic šunka te šunka Srce slavonsko. Ako ne znate koju odabrati, savjet uvijek možete potražiti kod mesara mesnice Ravlić - on će najbolje znati, a i uvijek je voljan dati pravi savjet. 

 | Author: Classic, Srce slavonsko i Slavonska šunka samo su dio ponude šunki kod Ravlić mesara

A ovdje je i recept za najbolju uskrsnu šunku, prvo se kuha, a potom peče u kruhu. Tako pripremljena šunka bit će glavna zvijezda uskrsnog stola, a i kruh u kojem se pekla, i koji se natopio njenim sokovima, nestat će u trenu. Za ovaj recept preporučujemo šunke mesnice Ravlić - Delikates rolanu šunku ili pak Classic šunku.

 | Author: Shutterstock Šunka u kruhu foto: Shutterstock

Ravlić šunka u kruhu

Sastojci:

  • 500 g kuhane Delikates rolane Classic šunke
  • 500 g brašna za dizana tijesta
  • 1 dl vode
  • malo soli (nemoj pretjerivati, jer je i šunka dosta slana)
  • 1 pakiranje svježeg kvasca
  • 1 jaje 

 

Postupak:

  1. Umijesi tijesto za kruh i ostavi ga da se neko vrijeme diže. Razvaljaj ga valjkom i umotaj u njega šunku.
  2. Obavezno napravi "dimnjak" - kako bi para tijekom pečenja imača kuda izaći. Naime, kada se šunka peče omotana tijestom, pari se i otpušta sokove koji zatim cure po tijestu i namaču ga. Zbog toga je dobro na tijestu napraviti "dimnjak" koji će odvoditi paru iz tijesta i neće ga napariti. "Dimnjak" se može napraviti od malo namotane aluminijske folije.
  3. Površinu tijesta ukrasi ostatkom tijesta i premaži tučenim jajetom.
  4. Peci na 200 stupnjeva oko 40 minuta. 
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.