Špajza 23. kolovoza 2018.

Kako napraviti domaće raviole?

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Svilenkasto i mekano tijesto i ukusno punjenje.... To su domaći ravioli.

Iako su sve vrste svježe tjestenine danas široko dostupne u gotovom zapakiranom obliku, priprema tjestenine kod kuće donosi veliko zadovoljstvo.

Za pripremu oko 40 komada raviola potrebno je oko:

  • 350 grama glatkog brašna
  • 3 jaja
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica ulja
  • voda po potrebi

Ovaj talijanski specijalitet se tradicionalno priprema tako da se brašno istrese na radnu plohu i oblikuje u vulkan ili fontanu s rupom u sredini. Potom se u sredinu dodaju jaja prethodno lagano razmućena uz dodatak soli i ulja. Uz pomoć vilice ili još bolje ručno treba kružnim energičnim pokretima miješati jaje s brašnom sve dok se ne umuti zadnji vanjski rub vulkana i sastojci ne budu homogeno stopljeni u jednu smjesu. Dobivenu smjesu treba početi mijesiti laganim pokretima sve dok ne bude mekano i elastično tijesto. Što se dulje mijesiti, tijesto će biti bolje razrađeno odnosno dovoljno elastično da se lagano razvalja.

 

Možda vas zanima... Svi ih vole: Ravioli punjeni sirom i šunkom Špajza

 

 

Konzistencija dobivenog tijesta mora biti mekana i na dodir suha. Ako se tijesto previše lijepi treba dodati malo brašna, a ako je lomljivo, a ne elastično treba poprskati s malo mlake vode.

ravioli s rajčicom | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Kuglu od tijesta omotajte prozirnom folijom i ostavite da se odmori barem pola sata. Vrijeme odležavanja tijesta se može iskoristiti za izradu punjenja za raviole. Kada je riječ o punjenju za raviole, tu pravila nema, a broj mogućih kombinacija i okusa je bezbroj. Valja samo pripaziti da konzistencija punjenja nije previše rijetka.

 

Možda vas zanima... Talijanski memento: Ravioli s piletinom i drugi okusi Italije Kolumne

 

Sljedeći korak je valjanje tijesta u tankom sloju. Punjenje je najzgodnije stavljati pri vrhu. U jednom redu posložiti 5 do 6 kuglica punjenja i tijesto presavinuti, dobro pritisnuti i rezati u željeni oblik.  Tijesto oko punjenja možete premazati kistom umočenim u vodu ili jaje kako bi se slojevi bolje zalijepili. Zatim slijedi prekrivanje drugim listom tjestenine. Gornji sloj tijesta treba dobro pritisnuti kako bi se istisnuo zrak i da se ravioli kod kuhanja ne bi raspali. Slijedi rezanje posebnim nožićem u obliku kvadrata ili uz pomoć okruglog kalupa za izrezivanje krugova.

Ravioli se kuhaju do 5 minuta u kipućoj slanoj vodi i najbolje ih je poslužiti uz dodatak maslinovog ulja, umaka od rajčice i obilje parmezana.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.