Iako su sve vrste svježe tjestenine danas široko dostupne u gotovom zapakiranom obliku, priprema tjestenine kod kuće donosi veliko zadovoljstvo. Evo, vidjeli smo i u "MasterChefu" koliko njihova priprema može biti zahtjevna i zato ti donosimo najbolji recept i upute za uvijek savršene domaće raviole!
Domaći ravioli
(za cca 40 komada)
Sastojci:
- 350 grama glatkog brašna
- 3 jaja
- 1 žličica soli
- 1 žličica ulja
- voda po potrebi
Postupak:
1. Ovaj talijanski specijalitet se tradicionalno priprema tako da se brašno istrese na radnu plohu i oblikuje u vulkan ili fontanu s rupom u sredini. Potom se u sredinu dodaju jaja prethodno lagano razmućena uz dodatak soli i ulja.
2. Uz pomoć vilice ili još bolje ručno treba kružnim energičnim pokretima miješati jaje s brašnom sve dok se ne umuti zadnji vanjski rub vulkana i sastojci ne budu homogeno stopljeni u jednu smjesu.
3. Dobivenu smjesu treba početi mijesiti laganim pokretima sve dok ne bude mekano i elastično tijesto. Što se dulje mijesi, tijesto će biti bolje razrađeno odnosno dovoljno elastično da se lagano razvalja.
4. Konzistencija dobivenog tijesta mora biti mekana i na dodir suha. Ako se tijesto previše lijepi treba dodati malo brašna, a ako je lomljivo, a ne elastično treba poprskati s malo mlake vode.
5. Kuglu od tijesta omotajte prozirnom folijom i ostavite da se odmori barem pola sata. Vrijeme odležavanja tijesta se može iskoristiti za izradu punjenja za raviole. Kada je riječ o punjenju za raviole, tu pravila nema, a broj mogućih kombinacija i okusa je bezbroj. Valja samo pripaziti da konzistencija punjenja nije previše rijetka.
6. Sljedeći korak je valjanje tijesta u tankom sloju. Punjenje je najzgodnije stavljati pri vrhu. U jednom redu posložiti 5 do 6 kuglica punjenja i tijesto presavinuti, dobro pritisnuti i rezati u željeni oblik. Tijesto oko punjenja možete premazati kistom umočenim u vodu ili jaje kako bi se slojevi bolje zalijepili.
7. Slijedi prekrivanje drugim listom tjestenine. Gornji sloj tijesta treba dobro pritisnuti kako bi se istisnuo zrak i da se ravioli kod kuhanja ne bi raspali. Slijedi rezanje posebnim nožićem u obliku kvadrata ili uz pomoć okruglog kalupa za izrezivanje krugova.
8. Ravioli se kuhaju do 5 minuta u kipućoj slanoj vodi i najbolje ih je poslužiti uz dodatak maslinovog ulja, umaka od rajčice i obilje parmezana.
Imamo još odličnih recepata za raviole...