Kako skuhati najfiniji rižoto? Imamo tri važna savjeta!

Getty Images
Tajna dobrog rižota krije se u tri jednostavne stvari. Riži, teksturi i bogatstvu okusa. Kako skuhati savršeni rižoto baš svaki put, saznajte u nastavku...
Vidi originalni članak

Kod kuhanja rižota, najvažnije je strpljenje i dobar osjećaj za okuse. Pripremite sve namirnice, zaboravite na žurbu i budite sigurni u ono što radite. Tri zlatna pravila pripreme rižota su riža, temeljac i maslac. Evo i zašto!

 

Foto recept Od A do Ž: Rižoto od šampinjona po receptu Mate Jankovića

 

Prva i najvažnija stvar bit će odabir riže. Najjednostavniji i najlakše dostupan odabir bit će Arborio riža, a koristiti možete i druge rižu okruglog zrna ako su vam iste dostupne.

Kada ste odabrali rižu, red je da je učinite najfinijom mogućom. Na zagrijanom ulju i, po želji, malo pirjanog luka, rižu najprije zastaklite na ulju, pa joj tek onda dodajte dodatke po želji.

 

Za prste polizati! Rižoto s pilećom jetricom, graškom i dva genijalna dodatka

 

 

Želite li pripremiti zbilja sjajan rižoto, kod podlijevanja svakako koristite temeljac. Vrstu temeljca prilagodite željama i potrebama, ali budite sigurni da će upravo taj aromatičan dodatak vaš rižoto učiniti upravo savršenim. U slučaju da trenutno pri ruci nemate temeljac, možete ga zamijeniti vodom, no okusi neće biti isti. Preporučujemo izbjegavanje kocka za juhu.

 

Genijalan spoj Rižoto od kukuruza i pancete za brz i zasitan ručak

jesen na tanjuru Jednostavno i slasno: Rižoto od tikve i špinata

 

Na kraju, kremastu teksturu rižota postići ćete dobrom dozom maslaca. Kada je riža još uvijek al dente, a voda u loncu još uvijek nije do kraja isparila, dodajte kockice maslaca koji je stajao na sobnoj temperaturi, pa sve dobro promiješajte i sklonite s vatre. Ništa nije bolje od savršeno kremastog rižota pa se ne bojte upotrijebiti veće količine maslaca.

Dodatnu kremoznost možete postići i ribanim parmezanom. 

 

Za svaki dan Rižoto od špinata i svježeg sira za brz i jednostavan ručak

Kuhali smo... Rižoto od cikle - pripremili smo ružičasti tanjur i oduševili se

 

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr