Kako skuhati najfiniji rižoto? Imamo tri važna savjeta!
Kod kuhanja rižota, najvažnije je strpljenje i dobar osjećaj za okuse. Pripremite sve namirnice, zaboravite na žurbu i budite sigurni u ono što radite. Tri zlatna pravila pripreme rižota su riža, temeljac i maslac. Evo i zašto!
Prva i najvažnija stvar bit će odabir riže. Najjednostavniji i najlakše dostupan odabir bit će Arborio riža, a koristiti možete i druge rižu okruglog zrna ako su vam iste dostupne.
Kada ste odabrali rižu, red je da je učinite najfinijom mogućom. Na zagrijanom ulju i, po želji, malo pirjanog luka, rižu najprije zastaklite na ulju, pa joj tek onda dodajte dodatke po želji.
Želite li pripremiti zbilja sjajan rižoto, kod podlijevanja svakako koristite temeljac. Vrstu temeljca prilagodite željama i potrebama, ali budite sigurni da će upravo taj aromatičan dodatak vaš rižoto učiniti upravo savršenim. U slučaju da trenutno pri ruci nemate temeljac, možete ga zamijeniti vodom, no okusi neće biti isti. Preporučujemo izbjegavanje kocka za juhu.
Na kraju, kremastu teksturu rižota postići ćete dobrom dozom maslaca. Kada je riža još uvijek al dente, a voda u loncu još uvijek nije do kraja isparila, dodajte kockice maslaca koji je stajao na sobnoj temperaturi, pa sve dobro promiješajte i sklonite s vatre. Ništa nije bolje od savršeno kremastog rižota pa se ne bojte upotrijebiti veće količine maslaca.
Dodatnu kremoznost možete postići i ribanim parmezanom.
Dobar tek!