Tajna dobrog rižota krije se u 4 jednostavne stvari. Riži, teksturi i bogatstvu okusa. Kako skuhati savršen rižoto baš svaki put, saznaj u nastavku...
Kad kuhaš rižoto, najvažnije je strpljenje i dobar osjećaj za okuse. Pripremi sve namirnice i zaboravi na žurbu. Također, dobro je biti siguran u ono što radiš.... Tri zlatna pravila, odnosno komponente kod pripreme rižota su riža, temeljac i maslac. Evo i zašto!
Prva i najvažnija stvar bit će odabir riže. Najjednostavniji i najlakše dostupan odabir bit će arborio riža, a koristiti možeš i druge riže okruglog zrna (npr. carnaroli ili vialone nano) ako su ti dostupne.
Nakon što nabaviš pravu rižu za rižoto, red je da je učiniš najfinijom mogućom. Na zagrijanom ulju i, po želji, malo pirjanog luka,rižu najprije zastakli na ulju, pa joj tek onda dodaj dodatke po želji.
Želiš li pripremiti zbilja sjajan rižoto, kod podlijevanja svakako koristi temeljac. Vrstu temeljca prilagodite željama i potrebama, ali budite sigurni da će upravo taj aromatičan dodatak vaš rižoto učiniti upravo savršenim.
U slučaju da trenutno pri ruci nemate temeljac, možete ga zamijeniti vodom, no okusi neće biti isti.Izbjegavaj kocke za juhu.
Na kraju, kremastu teksturu rižota postići ćeš obilnom dozom maslaca. Kada je riža još uvijek al dente, a voda u posudi u kojoj pripremaš rižoto još uvijek nije do kraja isparila,dodaj kockice maslaca koji je stajao na sobnoj temperaturi, pa sve dobro promiješaj i skloni s vatre.
Ništa nije bolje od savršeno kremastog rižota pa se nemoj bojati upotrijebiti veće količine maslaca. Dodatnu kremoznost, ali i aromatičnost i dozu slanosti, možeš postići i svježe naribanim parmezanom.
Ne gasi ekran dok kuham
Rižoto s češnjakom - recept Lidije Bastianich
7 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
Pileći temeljac
7
šalica
Sol
Češnjak
14
režanj
Bijelo vino
1
šalica
Maslinovo ulje
5
žlica
Luk
2
kom
Arborio riža
2
šalica
Maslac
2
žlica
Grana padano
0,50
kom
Postupak
Zagrij pileći temeljac da zakipi, posoli ga ako je potrebno. U blenderu napravi pire od češnjaka i bijelog vina.
Zagrij maslinovo ulje u velikoj tavi na srednjoj vatri. Kad je ulje vrelo, dodaj nasjeckani luk i pirjaja dok luk ne omekša, oko 5 minuta.
Pojačaj vatru, dodaj rižu i uz stalno miješanje prži dok se sva zrna ne tostiraju, no ne smiju posmeđiti - oko 2 minute. Dodaj pire od vina i češnjaka i kuhaj dok gotovo sva tekućina ne ispari.
Dodaj oko 2 šalice vrelog temeljca, promiješaj i kuhaj dok se tekućina gotovo cijela ne upije - oko 5 minuta. Dodaj još 2 šalice temeljca i ponovno kuhaj dok se skoro sva tekućina ne upije.
Nastavi kuhati i dodavati temeljac (moguće je da će ti trebati i više od 7 šalica, zato pripremi i malo više temeljca!) - ukupno 15-20 minuta, odnosno dok riža ne bude al dente.
Ugasi vatru, umiješaj maslac narezan na kockice, umiješaj svježe naribani sir grana padano i posluži odmah!