Kad kuhaš rižoto, najvažnije je strpljenje i dobar osjećaj za okuse. Pripremi sve namirnice i zaboravi na žurbu. Također, dobro je biti siguran u ono što radiš.... Tri zlatna pravila, odnosno komponente kod pripreme rižota su riža, temeljac i maslac. Evo i zašto!
Kako odabrati pravu rižu za rižoto
Prva i najvažnija stvar bit će odabir riže. Najjednostavniji i najlakše dostupan odabir bit će arborio riža, a koristiti možeš i druge riže okruglog zrna (npr. carnaroli ili vialone nano) ako su ti dostupne.
Nakon što nabaviš pravu rižu za rižoto, red je da je učiniš najfinijom mogućom. Na zagrijanom ulju i, po želji, malo pirjanog luka, rižu najprije zastakli na ulju, pa joj tek onda dodaj dodatke po želji.

Bez temeljca nema dobrih okusa
Želiš li pripremiti zbilja sjajan rižoto, kod podlijevanja svakako koristi temeljac. Vrstu temeljca prilagodite željama i potrebama, ali budite sigurni da će upravo taj aromatičan dodatak vaš rižoto učiniti upravo savršenim.
U slučaju da trenutno pri ruci nemate temeljac, možete ga zamijeniti vodom, no okusi neće biti isti. Izbjegavaj kocke za juhu.
Rižoto s mladim špinatom
Maslac za kremastu strukturu
Na kraju, kremastu teksturu rižota postići ćeš obilnom dozom maslaca. Kada je riža još uvijek al dente, a voda u posudi u kojoj pripremaš rižoto još uvijek nije do kraja isparila, dodaj kockice maslaca koji je stajao na sobnoj temperaturi, pa sve dobro promiješaj i skloni s vatre.
Ništa nije bolje od savršeno kremastog rižota pa se nemoj bojati upotrijebiti veće količine maslaca. Dodatnu kremoznost, ali i aromatičnost i dozu slanosti, možeš postići i svježe naribanim parmezanom.