Rižoto od cikle je sve - može biti divan comfort food, može predstavljati onaj neobični ručak kojim ćete iznenaditi prijatelje gurmane, a može biti i brzinski ručak kojem ćete se, nakon što ga jednom isprobate, vrlo brzo poželjeti vratiti.
Iako možda izgleda i zvuči pomalo egzotično, ružičasta boja na tanjuru i slatko slane zemljane arome u ustima spoj su za pamćenje. Kremastu teksturu dobit ćete pomoću maslaca i parmezana, a za dodatne okuse pobrinut će se i timijan.
Osim pečenja, mi smo dio cikle ubacili i u blender, pa od nje napravili pire koji smo zatim jednostavno umiješali u rižoto, za još ljepšu boju i primamljiviji izgled.
Kombinaciji možete dodati i mrvljeni feta sir koji će stvoriti divan kontrast slatkastim okusima cikle.
Potrebno vam je:
- 1 šalica riže
- 3 cikle
- 1 luk
- 2 režnja češnjaka
- 100 ml vina
- Nekoliko grančica svježeg timijana ili 1 žličica sušenog
- 100 g parmezana
- 3 žlice maslaca
- Sol, papar
- Maslinovo ulje
Postupak pripreme:
- U foliju zamotajte ciklu, začinite je maslinovim uljem, soli i paprom, pa stavite u pećnicu i pecite na 200 stupnjeva oko pola sata ili dok cikla ne omekša.
- Za to vrijeme nasjeckajte luk i češnjak. Na zagrijanom ulju pirjajte najprije luk, a zatim dodajte češnjak.
- Dodajte rižu i podlijte vinom. Pustite da alkohol ispari.
- Ciklu izvadite iz pećnice, pa dvije glavice nasjeckajte na kockice, a jednu ubacite u blender i usitnite.
- Dodajte riži i kuhajte dok ne bude skuhana al dente. Začinite timijanom, soli i paprom.
- Na kraju dodajte parmezan i maslac, pomiješajte i poslužite toplo.
Dobar tek!