Recepti 11. listopada 2018.

Rižoto od cikle - pripremili smo ružičasti tanjur i oduševili se

foto: Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Rižoto od cikle isprobali smo prije godinu dana u jednom zagrebačkom restoranu, pa ga pokušali replicirati kod kuće i na kraju ga uvrstili u stalni meni, posebice za vrijeme sve hladnijih dana.

Rižoto od cikle je sve - može biti divan comfort food, može predstavljati onaj neobični ručak kojim ćete iznenaditi prijatelje gurmane, a može biti i brzinski ručak kojem ćete se, nakon što ga jednom isprobate, vrlo brzo poželjeti vratiti. 

 

Možda vas zanima... Pečena cikla - novo ruho ljubičaste ljepotice Recepti

 

Iako možda izgleda i zvuči pomalo egzotično, ružičasta boja na tanjuru i slatko slane zemljane arome u ustima spoj su za pamćenje. Kremastu teksturu dobit ćete pomoću maslaca i parmezana, a za dodatne okuse pobrinut će se i timijan.

Osim pečenja, mi smo dio cikle ubacili i u blender, pa od nje napravili pire koji smo zatim jednostavno umiješali u rižoto, za još ljepšu boju i primamljiviji izgled.

Kombinaciji možete dodati i mrvljeni feta sir koji će stvoriti divan kontrast slatkastim okusima cikle.

 

Možda vas zanima... Sad ozbiljno: Napravili smo najfiniji falafel burger ikad Recepti

 

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Potrebno vam je:

  • 1 šalica riže
  • 3 cikle
  • 1 luk
  • 2 režnja češnjaka
  • 100 ml vina
  • Nekoliko grančica svježeg timijana ili 1 žličica sušenog
  • 100 g parmezana
  • 3 žlice maslaca
  • Sol, papar
  • Maslinovo ulje

Postupak pripreme:

  1. U foliju zamotajte ciklu, začinite je maslinovim uljem, soli i paprom, pa stavite u pećnicu i pecite na 200 stupnjeva oko pola sata ili dok cikla ne omekša.
  2. Za to vrijeme nasjeckajte luk i češnjak. Na zagrijanom ulju pirjajte najprije luk, a zatim dodajte češnjak.
  3. Dodajte rižu i podlijte vinom. Pustite da alkohol ispari.
  4. Ciklu izvadite iz pećnice, pa dvije glavice nasjeckajte na kockice, a jednu ubacite u blender i usitnite.
  5. Dodajte riži i kuhajte dok ne bude skuhana al dente. Začinite timijanom, soli i paprom.
  6. Na kraju dodajte parmezan i maslac, pomiješajte i poslužite toplo.

Dobar tek!

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • monika2406 21:40 01. Siječanj 2019.

    odličan je, hvala :)