Slani i slatki recepti za zimnicu koje moraš isprobati

Getty Images
Vrijeme je pripreme zimnice kojoj se svake godine rado posvetimo. Ovisno o "ulovu" svježih i domaćih namirnica, pripremamo slatku ili slanu zimnicu
Vidi originalni članak

Prve asocijacije na zimnicu su staklenke različitih oblika i boja. Većinu podsjećaju na obiteljsku tradiciju spremanja zimnice te se sve više ljudi odlučuje na skladištenje hrane. Razlog koji će navesti svi koji pripremaju zimnicu čuvanje je svježih sezonskih namirnica. Sada je pravo vrijeme da obiđeš tržnice u potrazi za svježim voćem i povrćem koje ćeš uz pomoć naših uputa konzervirati i spremiti za korištenje. 

Ako se dvoumiš podsjećamo da se sadržaj minerala namirnica ne mijenja njihovim konzervirajem, a isto vrijedi i za prehrambena vlakna i energetsku vrijednost. Osim toga, ima li što slađe od domaćih pekmeza ili ajvara? Odabrali smo deset, što slanih, što slatkih teglica za kojima ćeš rado posegnuti.

Ajvar

Najomiljenija zimnica po našem skromnom odabiru definitivno je ajvar koji je pripremio chef Marijo Čepek. 

 

nema dalje Napravite najfiniji domaći ajvar

 

Pinđur

Pinđur je zimnica od paprike i rajčice koja se lako, brzo i jednostavno radi, a nema tko ga ne voli. Ovaj umak potječe iz Makedonije, a razlikuje se od ajvara po tome što se pinđur uz paprike radi i od rajčica. Zato, iskoristi preostale rajčice iz vrta i cijelu zimu uživaj u ukusnom umaku kojeg možeš kombinirati s mesom ili čak sendvičima. 

 

stiže jesen Priprema zimnice: Kako napraviti domaći pinđur

 

Kisele mini rajčice

Možda nisu najčešće kiseljeno povrće, ali cherry rajčice toliko su slatke da ih je šteta ne uživati cijelu godinu

 

Na salatu ili kao prilog Imamo ideju - ukiseljene cherry rajčice

 

Kiseli krastavci

Tržnice su prepune mini krastavaca koji su idealno povrće za čuvanje u teglicama do zime. Želiš li uživati u ovim niskoenergetskim plodovima tijekom cijele godine konzerviraj ih kiseljenjem. 

 

Kako kiseliti krastavce?

 

Od slatke zimnice predlažemo sljedeće:

Kompot od kruške

Vjerujemo da si za predstojeću zimu već pripremila džemove od sezonskog voća, a vrijeme je da napraviš i pravu poslasticu – kompot od kruške. Za manje od sat vremena imat ćeš nekoliko staklenki neodoljive slastice koja će ti uljepšati ostatak godine.

 

zalihe za zimu Vrijeme je za pripremu domaćeg kompota od kruške


Džem od šljiva i đumbira

Za džem Sandre Rončević ne trebaš umjetne dodatke, već prirodne sastojke koji se s dodatkom začina pretvaraju u savršeno aromatičan džem.

 

Kolumne Džem od šljiva i đumbira

 

Pekmez od borovnica i chia sjemenki

Spari chia sjemenke u ovom jednostavnom, a slasnom pekmezu od borovnica s medom i nećeš požaliti.

 

Slatko i zdravo: Pekmez od borovnica i chia sjemenki

 

Džem od šljive i čokolade

Klasiku obožavamo, još kad je uljepšamo s malo kakaa u prahu i čokolade - bolje ne može.

 

Klasika na jedan potpuno nov način: Džem od šljive i čokolade

 

Domaći pekmez od jabuka

Ako želiš što duže uživati u mirisima i okusima jabuke onda je idealno rješenje napraviti pekmez - ukusan, jednostavan, mirisan...

 

Napravite domaći pekmez od jabuka bez šećera

 

Džem od dunje

Dunje, jabuke i nešto začina donijet će sjajan džem za uživanje s najslađim osmijehom. Pripremi slatki džem u koji ćeš ubaciti i koju jabuku, začiniti klinčićem pa uživati u slatkom savršenstvu koje možeš namazati na kruh, ubaciti u kolače ili pak u pite. Osim što je ukusan, ovaj džem uz nešto manje šećera može biti i zdrav pa ne postoji razlog da se ne baciš na pripremu i zasladi dan na najbolji mogući način.
 

Zaboravljeni okusi Miriše na bakinu kuhinju: Slatki džem od dunje

Posjeti Gastro.hr