Svjetski dan tjestenine slavimo uz ovih 5 recepata

Hamide Jafari/Unsplash Tjestenina i umak od rajčice - može li bolje?!
Svjetski dan tjestenine obilježava se svakog 25. listopada, počevši od 1995. godine, a cilj je ukazati na raznolikost i svestranost ove omiljene namirnice
Vidi originalni članak

Zamisli ovo – tanjur pun fine pašte i bogat umak od rajčice, ili pak špageti carbonara, neizbježni bolonjez, kremasti umak s parmezanom i gljivama preliven preko pappardella, fettuccine s piletinom u sočnom umaku… Beskrajan je niz omiljenih jela s tjesteninom.

Samo da znaš, tjestenina diljem svijeta dolazi u više od 600 različitih oblika. Najpoznatiji su oni talijanski – špageti, vermicelli, fusilli, tortellini, llinguini, fettuccine, penne…, Nijemci imaju spaetzle, Kinezi chow mein, Japanci soba rezance…, no i mi u Hrvatskoj imamo neke autohtone koje svi volimo. Pa tako uživamo u fužima, pljukancima, trgancima, krpicama… i pripadajućim umacima.

 

Tips & Tricks Talijani otkrivaju trikove za pripremu savršene tjestenine nemoj! Ispireš li tjesteninu nakon kuhanja? To je loša navika...

 

A zašto ti sve ovo pišemo? Jer je danas Svjetski dan tjestenine, omiljeni praznik svih onih koji su ludi za ovom namirnicom. Svjetski dan tjestenine počeo se obilježavati 25. listopada 1995. godine, za vrijeme Svjetskog kongresa o tjestenini na kojem su stručnjaci iz cijelog svijeta odlučili kako je potrebno ljudima diljem svijeta ukazati na raznolikost tjestenine i njezinu svestranost i primjenjivost u brojnim jelima.

A kako drugačije proslaviti Svjetski dan tjestenine, nego uz omiljeno jelo s paštom?! I zato ti donosimo naš izbor 5 najfinijih jela s tjesteninom u kojima možeš uživati svaki dan u godini.

Špageti bolonjez

Bolognese, najpoznatiji talijanski umak potječe iz regije Emilia-Romagna, a danas je poznat u cijelom svijetu. Postoje mnoge inačice i izvedbe bolognese umaka, ali autentični recept talijanskog kuhara Gennara Contalda pokazuje nam kako napraviti jednostavan i ukusan bolonjez umak s nekoliko osnovnih namirnica.

 

Talijanska kuhinja Bolonjez umak: Recept slavnog talijanskog kuhara

 

Špageti carbonara

Špageti carbonara klasik su tradicionalne talijanske kuhinje koji naprosto obožavamo! Često se za klasična jela vode polemike oko izvornih namirnica i načina pripreme. Kako bismo riješili sve dileme oko klasične carbonare pronašli smo izvorni recept koji će te, vjerujemo, oboriti s nogu. Guanciale (ili panceta kao zamjena), maslinovo ulje, dva jaja, parmezan, papar i naravno špageti su sve što ti treba za pripremu ovog klasika.

 

Omiljeno jelo Špageti carbonara: Recept slavnog talijanskog kuhara

 

Domaći ravioli

Rastući je trend pripremiti domaću tjesteninu, a domaći ravioli predstavljaju višu razinu. Uz naše savjete i recept napravi savršene domaće raviole, i osmisli vlastito punjenje.

 

domaće je najbolje Kako napraviti domaće raviole

 

Kremasta tjestenina s gljivama

U ona jednostavnija, a uvijek fina jela zasigurno ulazi i kremasta tjestenina na bazi vrhnja i omiljenih gljiva. Šampinjone možeš zamijeniti nekom drugom vrstom gljiva po želji, a želiš li pripremiti vegetarijansku verziju, iz sastojaka samo izbaci pancetu ili slaninu. 

 

Jednostavan ručak Kremasta tjestenina s gljivama - klasik za svaki dan

 

Tjestenina s usoljenim limunima i inćunima

U potrazi za brzim i jednostavnim jelom, s malim odmakom od tipičnih sastojaka, pretražili smo bogatu riznicu recepata slavne američke kuharice, 82-godišnje Marthe Stewart. I otkrili ovu genijalnu tjesteninu idealnu za brzi ručak ili večeru preko tjedna.

 

Recept Marthe Stewart Tjestenina s usoljenim limunima i inćunima

 

Posjeti Gastro.hr