Špajza 15. lipnja 2018.

Kako zamijesiti tjesteninu kod kuće

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Danas mnogi zaziru od izrade tjestenine kod kuće iako je njen okus znatno bolji, a sam recept više stvar tehnike nego točno definirane količine sastojaka. U osnovi su potrebna samo dva sastojka: brašno i jaja, uz malo dobro volje i ponešto vježbanja.

Jednom kada se savlada tehnika, izrada domaće tjestenine postaje pravo zadovoljstvo.

Osnovni recept za pripremu 600 g tjestenine dovoljne za 4 serviranja traži 400 g višenamjenskog brašna i 4 jaja. Općenito se valja rukovoditi pravilom 1 jaje na 100 g brašna pa je tom logikom moguće pripremiti više ili manje tjestenine. Uz osnovne sastojke trebat će vam i prstohvat soli i po želji malo mlijeka i maslinovog ulja. Za početak prosijte brašno na čistu podlogu i napravite rupu u sredini brašna. Jaja razbijte u zdjelici, dodajte prstohvat soli, 1 jušnu žlicu mlijeka i 1 čajnu žličicu maslinovog ulja (mlijeko i maslinovo ulje nisu nužni) i dobro sve istucite vilicom.

 

Tjestenina Možda vas zanima... Ručak iz jednog lonca: Tjestenina, luk i parmezan Recepti

 

Polako dodajte izmućena jaja u rupu miješajući rukom ili vilicom jaja s brašnom. S vremenom će postati teško vilicom miješati i tada je pravo vrijeme da počnete rukama mijesiti tijesto. Tijesto mijesite 5 do 10 minuta, dodajući brašna ako postane ljepljivo, sve dok ono ne postane elastično i glatko. To je znak da je gluten u brašnu postigao željenu formu i da tjestenina neće biti mekana i mlitava kada ju skuhate. Dobiveno tijesto čvrsto zamotajte u plastičnu foliju kako se ne bi osušilo i time razvilo grudice te ostavite u hladnjaku na pola sata. Sljedeći korak je valjanje tijesta.

 

Možda vas zanima... Brzinska tjestenina s pancetom i umakom od rajčice Recepti

 

Tu posao znatno olakšava stroj za tijesto. No, ako ga nemate, barem ćete ojačati ruke. Prvo razrežite tijesto na 4 dijela, pobrašnite ih i zamotate plastičnom folijom dok radite s 1 komadom tijesta. Pobrašnite valjak i pomoću njega tanjite tijesto na površini na kojoj ste prosuli brašno. Tijesto valjajte sve dok ne dobijete tanku površinu. Debljina dobivenog tijesta ovisi o tome za što ga pripremate. Ako pripremate tagliatelle ili lasagne tijesto valjajte dok ne bude debljine podloška za čašu, no ako vam je tijesto potrebno za pripremu tortellina ili raviola ono mora biti znatno tanje, gotovo prozirno. Tijesto ostavite desetak minuta da se posuši i zatim ponovno izvaljate valjkom te razrežite u željeni oblik.

U ovom trenutku se tjestenina može staviti sušiti. Potrebno je minimalno nekoliko sati da se pravilno posuši, a potom je možete čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi. Ovako pripremljenu tjesteninu iskoristite u roku 4 dana. Jednom kada savladate tehniku pripreme domaće tjestenine u smjesu možete početi dodavati začine po želji i tako kreirati vlastite uzbudljive okuse. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.