Špajza 30. rujna 2023.

Ispireš li tjesteninu nakon kuhanja? To je loša navika...

Kuhanje tjestenine
Kuhanje tjestenine foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Tjesteninu ne bi trebalo ispirati iz vrlo jednostavnog razloga...

Opće je poznato da se u pripremi tjestenine može napraviti puno grešaka. Vjerujemo da je loša navika stavljanja ulja, u namjeri da se spriječi lijepljenje tjestenine, iskorijenjena. Ipak, još uvijek ima onih koji zaziru od soljenja vode, kao i onih koji kuhaju 500 g tjestenine u litri vode.

Problem je i bacanje vode od kuhanja od tjestenine, koja je čisto zlato kad su u pitanju kremasti umaci. Sve ovo značajno utječe na okus i izgled jela.

 

Možda vas zanima... Slasna tjestenina u umaku od rajčice s piletinom Recepti

 

Ipak, postoji još jedna nezgodna navika, a to je ispiranje tjestenine hladnom vodom nakon kuhanja. Ovo je korak koji zaista želiš preskočiti, osobito ako je planiraš ubaciti u vrući umak.

Ako je ispereš, maknut ćeš dobar sloj škroba s površine i umaci će teško prianjati uz odabranu vrstu tjestenine. Najbolje je da je odmah po vađenju iz vode za kuhanje umiješaš u pripremljeni umak.

 

Možda vas zanima... Ramsayjeva carbonara gotova je za 10 minuta! Recepti


Jasno, postoji nekoliko iznimaka. Kad su u pitanju obožavane salate od tjestenine, ispiranje nije loša ideja. Hladna će voda momentalno zaustaviti proces kuhanja i tjestenina će ostati al dente. Uz to, zbjeći ćeš sljepljivanje sastojaka i jelo će biti i oku ugodnije i prikladnije za konzumaciju.

Druga je iznimka stir-fry; bez obzira na tjesteninu koju upotrebljavaš, dobro ju je isprati kako ne bi postala neugledna ljepljiva masa.

 

Možda vas zanima... Jednostavna tjestenina s prokulicama i limunom Recepti

 

Dakle, ako za ručak planiraš napraviti kremastu tjesteninu, skuhaj je u dobro posoljenoj vodi i direktno prebaci u umak. Svi su međukoraci višak!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.