Špajza 25. rujna 2021.

Ispireš li tjesteninu nakon kuhanja? To je zaista loša navika...

Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Tjesteninu ne bi trebala ispirati iz jednog jednostavnog razloga...

Opće je poznato da se u pripremi tjestenine može napraviti puno grešaka. Vjerujemo da je loša navika stavljanja ulja, u namjeri da se spriječi lijepljenje tjestenine, iskorijenjena. Ipak, još uvijek ima onih koji zaziru od soljenja vode, kao i onih koji kuhaju 500 g tjestenine u litri vode. Problem je i bacanje vode od kuhanja, koja je čisto zlato kad su u pitanju kremasti umaci. Sve ovo značajno utječe na okus i izgled jela.

 

Možda vas zanima... Slasna tjestenina u umaku od rajčice s piletinom Recepti

 

Ipak, postoji još jedna nezgodna navika, a to je ispiranje tjestenine hladnom vodom nakon kuhanja. Ovo je korak koji zaista želiš preskočiti, osobito ako je planiraš ubaciti u vrući umak.

Ako je ispereš, maknut ćeš dobar sloj škroba s površine i umaci će teško prianjati uz odabranu vrstu tjestenine. Najbolje je da je odmah po vađenju iz vode za kuhanje umiješaš u pripremljeni umak.

 

Možda vas zanima... Ramsayjeva carbonara gotova je za 10 minuta! Recepti

 


Jasno, postoji nekoliko iznimaka. Kad su u pitanju obožavane salate od tjestenine, ispiranje nije loša ideja. Hladna će voda momentalno zaustaviti proces kuhanja i tjestenina će ostati al dente. Uz to, zbjeći ćeš sljepljivanje sastojaka i jelo će biti i oku ugodnije i prikladnije za konzumaciju.

Druga je iznimka stir-fry; bez obzira na tjesteninu koju upotrebljavaš, dobro ju je isprati kako ne bi postala neugledna ljepljiva masa.

 

Možda vas zanima... Jednostavna tjestenina s prokulicama i limunom Recepti

 

Dakle, ako za ručak planiraš napraviti kremastu tjesteninu, skuhaj je u dobro posoljenoj vodi i direktno prebaci u umak. Svi su međukoraci višak!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.