Špajza 14. svibnja 2023.

Talijani otkrivaju trikove za pripremu savršene tjestenine

;Ovo su zlatna pravila za kuhanje tjestenine! foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovo su zlatna pravila za kuhanje tjestenine!

Mnogi misle da je kuhanje tjestenine jednostavan posao s kojim ne možemo pogriješiti, ali Talijani tvrde da su greške itekako moguće. Naizgled sitne pogreške tijekom kuhanja mogu potpuno upropastiti jelo čak i ako je umak napravljen vrhunski.

Italija je zemlja duge tradicije pripreme tjestenine. Talijani se stoljećima drže nekoliko zlatnih pravila i preporučuju svima da ih slijede pa ih pročitaj prije nego kreneš pripremati sljedeću porciju tjestenine. 

Ulje u vodu - jedno veliko ne! 

Prva stvar koju ne bismo trebali raditi je dodavati ulje u vodu u kojoj kuhamo tjesteninu. Ulje se odvaja i pluta na vodi pa zamisao da se spriječi lijepljenje tjestenine neće biti ostvarena. Također, nakon što kuhanu tjesteninu ocijedimo, ulje će se zalijepiti za nju što će spriječiti zadržavanje umaka na njoj, a to ne želimo.

Čekaj da voda zavrije 

Ako želiš pripremiti 'al dente' tjesteninu onda je od velike važnosti čekanje da voda zavrije. Dakle, tjesteninu uvijek stavljaj u uzavrelu, kipuću slanu vodu.

Sol tek nakon što voda zavrije

Dodamo li sol hladnoj vodi, odgodit će se vrijeme potrebno vodi da dosegne točku vrenja. Međutim, kad se ubaci u kipuću vodu, sol će povisiti temperaturu i voda će tada biti iznimno vruća - idealna za kuhanje tjestenine.

 | Author: Shutterstock Špagete nikako nemoj lomiti! foto: foto: Shutterstock

Ne lomi špagete, baš nikad 

Špagete i slična tjestenina nisu toliko dugačke bez razloga. Ova vrsta tjestenine mora se moći dobro omotati oko vilice kako bi se bolje prožela umakom. Lomljenjem uništavaš njihovu namjenu.

Znaš li što zapravo znači 'al dente'? 

Ovaj pojam zasigurno si čula bezbroj puta i znaš da on označava savršeno kuhanu tjesteninu, ali kako znati da je došla do te točke tijekom kuhanja?

U talijanskom jeziku postoji još jedan pojam koji se naziva 'punto verde' što u hrvatskom znači 'zelena točka'. To je tanka crtica ili točkica koju možemo vidjeti kada komad tjestenine prepolovimo na pola. Trebala bi biti bljeđa od ostatka. To znači da je tjestenina 'al dente'.

Ne ispiri tjesteninu nakon kuhanja

Velika pogreška je kada na kraju kuhanja tjesteninu ispiremo vodom. Tako uklanjamo škrob s njezine površine koji pomaže da se tjestenina dobro sljubi s umakom, piše The Local

Umak mora biti spreman 

Jednom kuhanu tjesteninu trebalo bi odmah dodati u već gotov umak, uključiti štednjak i pirjati par minuta. Ako je umak pregust, dodaj malo vode u kojoj se kuhala tjestenina - ona sadrži obilje škroba, obogaćuje okus umaka i pomaže mu da se bolje zalijepi se za tjesteninu. Kuhari vodu u kojoj se kuhala tjestenina često upravo zbog toga nazivaju 'tekuće zlato'.

Isprobaj sljedeće recepte: 

Tjestenina s avokadom Možda vas zanima... Pripremi savršeno kremastu tjesteninu s avokadom Recepti Možda vas zanima... Isprobaj tjesteninu u kremastom umaku od sira i cvjetače Recepti Možda vas zanima... Tjestenina s pestom od brokule - brza opcija za ručak Recepti Tjestenina sa sirom Možda vas zanima... Dobar tek uz klasičnu tjesteninu sa sirom Recepti
Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:30 14. Svibanj 2023.

    talijanska kuhinja njam