gastro postao
Cvjetaču iskoristi za pripremu savršeno kremaste tjestenine
Popularni chef Jamie Oliver kuha jednostavno i ukusno, a takav je i današnji recept proizašao iz njegove kuhinje. Riječ je o kremastoj tjestenini sa slasnim preljevom od krušnih mrvica, češnjaka i cvjetače.
Priprema je zaista jednostavna i brza, a sigurni smo da će u ovom jelu uživati i oni kojima cvjetača nije omiljeni izbor. Svakako isprobaj!
Sastojci:
za 4 porcije:
- 300 g špageta
- 400 g cvjetače (1 glavica)
- 100 g tvrdog, suhog kruha
- 70 g cheddar sira
- 2 češnja češnjaka
- 1 glavica luka
- 400 ml mlijeka
- Maslinovo ulje
- Svježi peršin (po želji)
Priprema:
- Grubo razmrvi kruh pa ga stavi u mikser.
- Ukloni cvjetove s cvjetače, a kruhu u mikseru dodaj samo grubo narezane stabljike i listove.
- Oljušti češnjak te ga dodaj u blender zajedno sa pola žlice maslinovog ulja. Potom sve izmiksaj u fine mrvice.
- Prži sve na tavi na srednje jakoj vatri oko 10 minuta dok ne postane hrskavo. Stalno miješaj.
- U međuvremenu očisti luk i nasjeckaj ga zajedno s cvjetovima cvjetače.
- Kad je mješavina s kruhom gotova, stavi je u posudu pa vrati tavu na štednjak.
- Ulij mlijeko te dodaj nasjeckano povrće. Pirjaj ga na laganoj vatri.
- U međuvremenu skuhaj tjesteninu prema uputama na pakiranju.
- Pred sam kraj kuhanja ulij u mikser toplu smjesu od cvjetače te dodaj naribani sir. Izmiksaj u kompaktnu smjesu te začini solju i paprom po ukusu.
- Ocijedi tjesteninu, ali sačuvaj malo vode u kojoj se kuhala za umak. Stavi tjesteninu i mješavinu s cvjetačom u tavu te promiješaj. Na kraju dodaj malo tekućine u kojoj se kuhala tjestenina, ponovno promiješaj.
- Posluži toplo, uz dodatak peršina i parmezana.
Dobar tek!