Recepti 03. travnja 2020.

Tjestenina sa sirom za topli i kremasti početak vikenda

Guliver/Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Jednostavno, toplo i kremasto jelo idealno za uživanje i opušteni početak vikenda.

Većina nas ima nekoliko omiljenih namirnica koje bismo mogli jesti iznova i iznova. Tjestenina i sir vrlo su vjerojatno visoko na spomenutoj listi namirnica, a daleko od njih nisu ni grčki jogurt i maslac koji baš sve učini slađim.

Osim što je ovo jelo jednostavno i sadrži nam dobro poznate sastojke, ono je i brzo gotovo, a u njemu će uživati svi i mladi i oni nešto stariji.

 | Author: Getty Images Getty Images

Sastojci:

  • 500 g pužića
  • 2 žlice maslaca
  • 2 žlice brašna
  • 1 žlica soli
  • 1 žlica papra
  • 500 mL mlijeka
  • 130 g naribane gaude ili cheddara
  • 200 g grčkog jogurta
  • 2 žlice krušnih mrvica
  • 1/8 žličice crvene paprike

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 230 stupnjeva. U veći lonac ulij vodu, posoli ju i pričekaj za zakipi. Zatim dodaj makarone i kuhaj ih dok ne omekšaju. Nemoj ih prekuhati! Ocijedi tjesteninu i stavi ju u hladnu vodu da se ne slijepi.
  2. U velikom loncu otopi maslac na srednje jakoj vatri. Dodaj brašno, sol i papar. Promiješaj da nastane gusta smjesa.
  3. Polako ulijevaj mlijeko. Prvo dodaj polovicu pa dobro promiješaj i zatim dodaj ostatak. Zagrij smjesu na srednje jakoj vatri, često miješaj, dok se ne zgusne i dok ne vidiš mjehuriće uz rub lonca. Nemoj dopustiti da umak prokuha.
  4. Dodaj u nju zatim naribani sir. Miješaj dok se sir ne rastopi i ne stvori gusti umak. Umiješaj grčki jogurt. Kuhane makarone dodaj u umak pazeći da svi budu prekriveni umakom.
  5. Izlij makarone s umakom u prethodno podmazani lim za pečenje, rasporedi ih ravnomjerno i prelij preko njih preostali umak iz lonca.
  6. Pomiješaj krušne mrvice i papriku u manjoj zdjelici te ih ravnomjerno pospi po vrhu tjestenine. 
  7. Stavi u pećnicu i peci na 220 stupnjeva oko 15 minuta dok vrh makarona i krušne mrvice ne dobiju zlatno smeđu boju.
  8. Posluži vruće. Ako želiš nešto pikantniju verziju, papar zamijeni kajenskim paprom. 

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.