gastro postao
Jednostavno, toplo i kremasto jelo idealno za stresan radni dan
Većina nas ima nekoliko omiljenih namirnica koje bismo mogli jesti iznova i iznova. Tjestenina i sir vrlo su vjerojatno visoko na spomenutoj listi namirnica, a daleko od njih nisu ni grčki jogurt i maslac, koji baš sve učini još boljim.
Osim što je ovo jelo jednostavno i sadrži nam dobro poznate sastojke, ono je i brzo gotovo, a u njemu će uživati svi i mladi i oni nešto stariji.
Sastojci:
- 500 g tjestenine
- 2 žlice maslaca
- 2 žlice brašna
- 1 žlica soli
- 1 žlica papra
- 500 ml mlijeka
- 130 g naribanog cheddara
- 200 g grčkog jogurta
- 2 žlice krušnih mrvica
- 1/8 žličice crvene paprike
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 230 stupnjeva. U veći lonac ulij vodu, posoli ju i pričekaj za zakipi. Zatim dodaj makarone i kuhaj ih dok ne omekšaju. Nemoj ih prekuhati! Ocijedi tjesteninu i stavi ju u hladnu vodu da se ne slijepi.
- U velikom loncu otopi maslac na srednje jakoj vatri. Dodaj brašno, sol i papar. Promiješaj da nastane gusta smjesa.
- Polako ulijevaj mlijeko. Prvo dodaj polovicu pa dobro promiješaj i zatim dodaj ostatak. Zagrij smjesu na srednje jakoj vatri, često miješaj, dok se ne zgusne i dok ne vidiš mjehuriće uz rub lonca. Nemoj dopustiti da umak prokuha.
- Dodaj u nju zatim naribani sir. Miješaj dok se sir ne rastopi i ne stvori gusti umak. Umiješaj grčki jogurt. Kuhane makarone dodaj u umak pazeći da svi budu prekriveni umakom.
- Izlij makarone s umakom u prethodno podmazani lim za pečenje, rasporedi ih ravnomjerno i prelij preko njih preostali umak iz lonca.
- Pomiješaj krušne mrvice i papriku u manjoj zdjelici te ih ravnomjerno pospi po vrhu tjestenine.
- Stavi u pećnicu i peci na 220 stupnjeva oko 15 minuta dok vrh makarona i krušne mrvice ne dobiju zlatno smeđu boju.
- Posluži vruće. Ako želiš nešto pikantniju verziju, papar zamijeni kajenskim paprom.
Dobar tek!