Špajza 25. listopada 2023.

Svjetski dan tjestenine slavimo uz ovih 5 recepata

Tjestenina
Tjestenina i umak od rajčice - može li bolje?! foto: Hamide Jafari/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Svjetski dan tjestenine obilježava se svakog 25. listopada, počevši od 1995. godine, a cilj je ukazati na raznolikost i svestranost ove omiljene namirnice

Zamisli ovo – tanjur pun fine pašte i bogat umak od rajčice, ili pak špageti carbonara, neizbježni bolonjez, kremasti umak s parmezanom i gljivama preliven preko pappardella, fettuccine s piletinom u sočnom umaku… Beskrajan je niz omiljenih jela s tjesteninom.

Samo da znaš, tjestenina diljem svijeta dolazi u više od 600 različitih oblika. Najpoznatiji su oni talijanski – špageti, vermicelli, fusilli, tortellini, llinguini, fettuccine, penne…, Nijemci imaju spaetzle, Kinezi chow mein, Japanci soba rezance…, no i mi u Hrvatskoj imamo neke autohtone koje svi volimo. Pa tako uživamo u fužima, pljukancima, trgancima, krpicama… i pripadajućim umacima.

 

Možda vas zanima... Talijani otkrivaju trikove za pripremu savršene tjestenine Špajza Kuhanje tjestenine Možda vas zanima... Ispireš li tjesteninu nakon kuhanja? To je loša navika... Špajza

 

A zašto ti sve ovo pišemo? Jer je danas Svjetski dan tjestenine, omiljeni praznik svih onih koji su ludi za ovom namirnicom. Svjetski dan tjestenine počeo se obilježavati 25. listopada 1995. godine, za vrijeme Svjetskog kongresa o tjestenini na kojem su stručnjaci iz cijelog svijeta odlučili kako je potrebno ljudima diljem svijeta ukazati na raznolikost tjestenine i njezinu svestranost i primjenjivost u brojnim jelima.

A kako drugačije proslaviti Svjetski dan tjestenine, nego uz omiljeno jelo s paštom?! I zato ti donosimo naš izbor 5 najfinijih jela s tjesteninom u kojima možeš uživati svaki dan u godini.

 | Author: Danijela Prijovic/Unsplash Špageti bolonjez foto: Danijela Prijovic/Unsplash

Špageti bolonjez

Bolognese, najpoznatiji talijanski umak potječe iz regije Emilia-Romagna, a danas je poznat u cijelom svijetu. Postoje mnoge inačice i izvedbe bolognese umaka, ali autentični recept talijanskog kuhara Gennara Contalda pokazuje nam kako napraviti jednostavan i ukusan bolonjez umak s nekoliko osnovnih namirnica.

 

Špageti bolonjez Možda vas zanima... Bolonjez umak: Recept slavnog talijanskog kuhara Recepti

 

 | Author: Karolina Kolodziejczak/Unsplash Špageti carbonara foto: Karolina Kolodziejczak/Unsplash

Špageti carbonara

Špageti carbonara klasik su tradicionalne talijanske kuhinje koji naprosto obožavamo! Često se za klasična jela vode polemike oko izvornih namirnica i načina pripreme. Kako bismo riješili sve dileme oko klasične carbonare pronašli smo izvorni recept koji će te, vjerujemo, oboriti s nogu. Guanciale (ili panceta kao zamjena), maslinovo ulje, dva jaja, parmezan, papar i naravno špageti su sve što ti treba za pripremu ovog klasika.

 

Tjestenina carbonara Možda vas zanima... Špageti carbonara: Recept slavnog talijanskog kuhara Špajza

 

 | Author: Geraud Pfeiffer/Pexels Izrada domaćih raviola foto: Geraud Pfeiffer/Pexels

Domaći ravioli

Rastući je trend pripremiti domaću tjesteninu, a domaći ravioli predstavljaju višu razinu. Uz naše savjete i recept napravi savršene domaće raviole, i osmisli vlastito punjenje.

 

Domaći ravioli Možda vas zanima... Kako napraviti domaće raviole Špajza

 

 | Author: Joanna Lopez/Unsplash Izrada domaće tjestenine foto: Joanna Lopez/Unsplash

Kremasta tjestenina s gljivama

U ona jednostavnija, a uvijek fina jela zasigurno ulazi i kremasta tjestenina na bazi vrhnja i omiljenih gljiva. Šampinjone možeš zamijeniti nekom drugom vrstom gljiva po želji, a želiš li pripremiti vegetarijansku verziju, iz sastojaka samo izbaci pancetu ili slaninu. 

 

Tjestenina šampinjoni Možda vas zanima... Kremasta tjestenina s gljivama - klasik za svaki dan Recepti

 

Tjestenina s usoljenim limunima i inćunima | Author: Getty Images/Unsplash Tjestenina s usoljenim limunima i inćunima foto: Getty Images/Unsplash

Tjestenina s usoljenim limunima i inćunima

U potrazi za brzim i jednostavnim jelom, s malim odmakom od tipičnih sastojaka, pretražili smo bogatu riznicu recepata slavne američke kuharice, 82-godišnje Marthe Stewart. I otkrili ovu genijalnu tjesteninu idealnu za brzi ručak ili večeru preko tjedna.

 

Tjestenina s usoljenim limunima i inćunima Možda vas zanima... Tjestenina s usoljenim limunima i inćunima Recepti

 
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.