Špageti carbonara: Recept slavnog talijanskog kuhara

Bruna Branco/Unsplash Tjestenina carbonara
Otkrivamo tajne kako da tvoja pasta carbonara baš svaki put ispadne savršena. Donosimo i recept prema kojem je ovo jednostavno, a tako ukusno jelo, pripremao slavni talijanski chef Antonio Carluccio
Vidi originalni članak

Špageti (spaghetti) carbonara klasik su tradicionalne talijanske kuhinje koji naprosto obožavamo! Često se za klasična jela vode polemike oko izvornih namirnica i načina pripreme.

Da bi riješili sve dileme oko klasične carbonare pronašli smo izvorni recept koji će te, vjerujemo, oboriti s nogu. Guanciale (ili panceta kao zamjena), maslinovo ulje, dva jaja, parmezan, papar i naravno špageti su sve što ti treba za pripremu ovog klasika.

 Uživaj u ovom popularnom i jednostavnom jelu koje otkriva sve čari gastronomije susjedne zemlje.

Kako napraviti najbolju carbonaru? 

Carbonara je među jelima s kratkim popisom sastojaka - i podjednako kratkim i jednostavnim postupkom pripreme. Međutim, ovo jelo ne trpi pogreške. Ako ne želiš za ručak jesti kajganu sa špagetima, pomno prati odabrani recept i zadrži koncentraciju. Kako bismo pomogli, donosimo popis osnovnih pravila za pripremu ukusne, kremaste carbonare.   

1. Jaja moraju biti sobne temperature

Ako ne želiš da umak bude grudast, jaja obavezno izvadi iz hladnjaka i pusti da odstoje na sobnoj temperaturi. To je prvi korak prema kremastoj carbonari.

 2. Uloži snagu u miješanje 

Žumanjci su zvijezda carbonare pa nemoj dopustiti da te zezne ova mala količina bjelanjka. Snažno ih izradi mutilicom kako bi se sjedinili - i nemoj odustati dok smjesa ne bude glatka. U suprotnom ni krajnji rezultat neće biti zadovoljavajuć. 

3. Makni s vatre na vrijeme! 

Ovo je korak u kojem ljudi najčešće griješe. Ne bi trebala miješati tjesteninu i umak iznad vatre jer ćeš ih prekuhati; bit će neugodno ljepljivi i grudasti. Ne samo da trebaš ugasiti vatru, već tavu trebaš fizički maknuti s vrućeg štednjaka.

4. Pripazi pri ulijevanju jaja 

Posudu makni s vatre i tek tada, postepeno, dodaj jaja. Nemoj uzimati pauzu jer će se tjestenina i posuda ohladiti i neće biti dovoljno topline za obradu jaja. Kako bi sve prošlo bez problema, i bez pokidanih špageta, posluži se hvataljkom. Pažljivo miješaj i potrudi se da umak bude ravnomjerno raspoređen. 

Saznali smo kako je špagete carbonara pripremao prije nekoliko godina preminuli majstor talijanske gastronomije Antonio Carluccio, a originalni recept za pravu talijansku carbonaru prenosimo u nastavku! Uživaj u tradicionalnom talijanskom specijalitetu, pasti carbonara.

Pasta carbonara - originalan recept 

Sastojci:

  • 220 g špageta 
  • 25 g pancete (talijanske slanine) narezane na male kockice - u originalnom receptu ide guanciale (slanina od sušenih svinjskih obraza, no nju je teško nabaviti)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 jaja
  • 50 g parmezana (ili odležanog pecorina), svježe naribanog
  • svježe mljeveni crni papar

Postupak:

  1. Skuhaj tjesteninu u kipućoj slanoj vodi, prema uputama na pakiranju, da bude al dente.
  2. U međuvremenu zagrij ulje u tavi i prži pancetu nekoliko minuta, dok komadići ne postanu hrskavi. 
  3. U velikoj zdjeli lagano umuti jaja s naribanim sirom i paprom. 
  4. Kada je tjestenina gotova, ocijedi ju i dodaj ju u tavu s pancetom te dobro promiješaj.  Makni ju s vatre i ostavi da se malo ohladi. Zatim dodaj smjesu jaja i sira. Sve dobro promiješaj i odmah posluži.

Detaljan postupak pogledaj u videu u nastavku:

 

Isprobaj i ove recepte...

 

 

savjeti za 5! Jamie Oliver ima najbolje trikove za savršene lazanje

Talijanska kuhinja Bolonjez umak: Recept slavnog talijanskog kuhara

morska spiza Brzo ljetno jelo - linguine s vongolama i mini rajčicama

tips & tricks Slavna kuharica ima najbolje savjete za umak od rajčice!

špageti, malo drukčije Ukusna ljetna tjestenina sa srdelama i inćunima

Zdravo i slasno Pripremi savršeno kremastu tjesteninu s avokadom

 

Posjeti Gastro.hr