Pečeni odojak - zvijezda novogodišnjeg stola

Shutterstock Pečeni odojak glavna je zvijezda novogodišnjeg stola
Odojak je najslađi u prosincu i početkom siječnja i to kada ga pripremiš hrskavog i mekog - u vlastitoj pećnici
Vidi originalni članak

Priprema odojka ne zahtijeva posebne pripreme niti će ti oduzeti previše vremena. U kulinarskim krugovima odojak pripremom ulazi među najjednostavnija pečenja, a ako nisi u prilici da ga okreneš čitavog na ražnju, pripremiti ga možeš i u pećnici.

Kako? Potrebna ti je samo pećnica, nekoliko popratnih sastojaka, začina i naravno - odojak. Umjesto ražnja, sasvim dobro poslužit će i veća posuda za pečenje, a kada jednom navališ na hrskavo, meko meso koje se raspada na dodir, uvjerit ćeš se u lakoću i jednostavnost pripreme ove slasne pečenke.

 

novogodišnji ručak Zagrizi u odojak omotan slaninom



Meso odojka najprije bi te moglo osvojiti svojom vlaknastom teksturom. Osim toga, meso je sočno i meko, a pripremiš li ga s odabranim začinima, dat će divne slatke, ljepljive sokove. Najbolja stvar kod pripreme jest da ga gotovo i ne možeš previše ispeći jer će on izvana uvijek biti hrskav, a iznutra postajati samo još mekši. 



Kada ste nabavili meso, jedino što trebaš znati jest da se odojak voli sa soli. Bogato ga pospi pa dodaj i nešto papra, no s ostatkom začina nemoj pretjerivati. Premazuješ li ga izvana, začini bi vrlo lako mogli zagorjeti.

S druge strane, unutrašnjost odojka svakako možeš napuniti punjenjem po želji. Dodaj povrće, čitave vezice svježih začina ili pak se zaigraj nešto drugačijim punjenjem poput onog koje sadrži đumbir i nešto svježih citrusa. Puniti ga možeš i prethodno kratko skuhanim krumpirom. 

 

jelo od mesa Pečeni odojak s tajnim umakom


Slijedi ove savjete i tvoj odojak bit će savršeno pečen i ukusan:

  • Kod pečenja, važno je da odojak staviš što bliže vrhu pećnice, nikako na dno.
  • Počni s temperaturom od 130 stupnjeva i postepeno, kroz vrijeme pojačavaj do 150 stupnjeva.
  • Odojak do 10 kila peci oko četiri sata, pa rasporedi pojačavanje temperature na ta četiri sata.
  • Na kraju pojačaj na 200 ili 220 stupnjeva da dobiješ što hrskaviju koricu.
  • Kada je meso gotovo, pusti ga da malo odmori pa ga posluži narezano na manje komade. Trebala bi dobiti divno meso koje se razvlači pod prstima.
  • Odojak možeš natopiti sokovima koje je otpustio, a ako je punjen povrćem, posluži ga uz to isto, meko i podatno povrće.

 

Špajza Saznajte gdje pojesti najboljeg odojka

 

Posjeti Gastro.hr