Svestrana palenta: 10 recepata koje morate isprobati
Kao prilog ili glavno jelo, palenta je neizostavan dio hrvatske tradicije.
Poznata kao pura, žganci, prpa, pulenta, bota, palenta se kuha od finijeg sitno mljevenog kukuruznog brašna ili s krupnijom kukuruznom krupicom. Postoje i instant kukuruzne krupice za koje je potrebno tek 5 minuta kuhanja.
Palenta od kukuruzng brašna je mekša, brže se kuha i zahtjeva manje vode. Palentu treba mješati drvenom kuhačom u istome smjeru od trenutka kad istresete brašno u vodu do trenutka kad je poslužite.
Palenta se često poslužuje kao prilog ribljih brudeta, šaalši i mesnih umaka, s vrhnjem ili mlijekom, te kao kukuruzna zlevanka.
Mi vam donosimo 10 recepata s palentom:
Lagana zapečena palenta s povrćem
Kremasta palenta s gorgonzolom
Složenac od palente i mladog luka
Dobar tek!