gastro postao
Poslužite palentu s umakom od gljiva kao prilog piletini ili telećem šniclu
Vrijeme pripreme: do 30 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 16
Potrebno vam je
- 2 šalice vode
- 0.50 šalice kukuruznog brašna ili krupice
- sol
- svježe mljeveni papar
- 1 žlica maslaca
- 1 žlica maslinova ulja
- 1 glavica luka
- 2 šalica gljiva (šampinjoni, bukovače...)
- 3 režnja češnjaka
- 200 g pelata
- 0.50 šalica kukuruza u slanoj vodi
- 0.50 šalica pilećeg temeljca
- 2 žlice vlasca
Priprema
- Za pripremu palente zagrijati vodu do vrenja. Smanjiti jačinu vatre i postepeno dodavati palentu cijelo vrijeme miješajući. Posoliti i popapriti te kuhati nekoliko minuta dok palenta upije svu vodu i poprimi izgled pirea.
- U posebnoj tavi zagrijati maslac i ulje, dodati luk i pirjati oko pola minute.
- Dodati gljive pa pirjati na jačoj vatri oko 2 minute da ispari tekućina iz gljiva.
- Zatim umiješati češnjak, rajčice, kukuruz, pileći temeljac, posoliti i popapriti pa nastaviti zagrijavati do vrenja. Kada zakipi, smanjiti vatru i kuhati još 2 – 3 minute.
- Na centar tanjura servirati palentu te je preliti umakom i posipati vlascem.
Dobar tek!