Kolumne 02. lipnja 2016.

Lagana zapečena palenta s povrćem

matejka naslovna palenta.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Jedan sjajan recept za tople dane!

Ovih se dana bavim kombiniranjem povrća kako bih ga iskoristila dok je svježe. Ova je palenta bila jedna vrlo improvizirana večera, osmišljena u par minuta. Razmišljala sam o tome da si napravim povrtnu, zdravu pizzu, no nije mi se dao čekati da se tijesto digne.

Palenta se činila kao dobra alternativa, jako je zdrava, a zaista je obožavam - pogotovo u kombinaciji sa svježim sirom i vrhnjem ili čak samo jogurtom. Obogatila sam je mediteranskim okusima - bosiljkom, sirom, maslinama i svježim povrćem te zapekla. Sve je zajedno gotovo za 40-tak minuta, a kombinacija okusa i struktura je odlična. Preporučam da isprobate i poigrate se i drugim kombinacijama začina i sastojaka, a količine prilagodite svojoj potrebi. Dobar tek!

Za dvije porcije, kalup cca 18x25 cm
Vrijeme pripreme: ukupno 45 min

Sastojci:

  • pola šalice instant palente
  • jedna i pol šalica vode
  • sol
  • 2 žlice parmezana
  • maslinovo ulje za kalup
  • 10-ak kriški tikvica i rajčice
  • 5 maslina
  • šaka bosiljka i vlasca
  • 80 g mozzarelle

Priprema:

  1. Palentu skuhajte tri minute u kipućoj slanoj vodi. Skinite s vatre te umiješajte dvije žlice parmezana.
  2. Zatim je preselite u kalup za pečenje premazan maslinovim uljem. Poravnajte površinu i ostavite da se stisne oko 20 min.
  3. Pećnicu zagrijte na 200°C. Tikvice narežite na tanke ploške, posolite i nakon 10-tak min iscijedite. Rajčicu i masline također narežite. Mozzarellu naribajte ili narežite na ploške.
  4. Po palenti posipajte nasjeckani bosiljak i vlasac (malo ostavite za poslije). Zatim poslažite tikvice, rajčicu i posipajte masline te posolite po želji.
  5. Pecite 7 minuta pa posipajte i mozzarellu te pecite još 5 minuta. Nakon pečenja neka jelo odstoji 10 min te ga poslužite posipano ostatkom svježeg bosiljka i vlasca.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.