04. svibnja 2016.

Svestrana palenta: 10 recepata koje morate isprobati

Palenta burger
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Kao prilog ili glavno jelo, palenta je neizostavan dio hrvatske tradicije.

Poznata kao pura, žganci, prpa, pulenta, bota, palenta se kuha od finijeg sitno mljevenog kukuruznog brašna ili s krupnijom kukuruznom krupicom. Postoje i instant kukuruzne krupice za koje je potrebno tek 5 minuta kuhanja. 

Palenta od kukuruzng brašna je mekša, brže se kuha i zahtjeva manje vode. Palentu treba mješati drvenom kuhačom u istome smjeru od trenutka kad istresete brašno u vodu do trenutka kad je poslužite. 

Palenta se često poslužuje kao prilog ribljih brudeta, šaalši i mesnih umaka, s vrhnjem ili mlijekom, te kao kukuruzna zlevanka. 

palenta | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Mi vam donosimo 10 recepata s palentom:

Palenta snack

Lagana zapečena palenta s povrćem

Kremasta palenta s gorgonzolom

Palenta burger

Palenta u umaku od gljiva

Palenta s kozjim sirom

Lazanje od palente

Složenac od palente i mladog luka

Paleneta sa šumskim voćem

Kukuruzna zlevanka

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.