Umočen u smjesu od jaja i mlijeka, hrskavo prepečen i nadjenut svježim sirom, preljevom od šumskog voća, čokoladom i orašastim plodovima te preliven javorovim sirupom, savršeno pristaje uz jutarnju kavu.
Kruh narežite na deblje ploške pa ih razrežite do polovice oblikujući “džepić” koji će vam poslužiti za punjenje nadjeva. Pri stvaranju mjesta za nadjev budite oprezni da plošku ne odrežete do kraja. Nadjevenu plošku umočite u jaja i pecite dok ne dobije zlatnožutu boju. Pohani kruh jednako je ukusan poslužen odmah nakon prženja, još topao, ali i hladan.
Slatka varijanta kruha najčešće se priprema u smjesi od jaja i mlijeka, a pohani kruh se posipa šećerom u prahu, slatkim preljevom; medom ili javorovim sirupom, te džemovima i marmeladama. Smjesi od jaja možete dodati cimet, ribane korice agruma, jogurt i med. Često se poslužuje i s kremom od vanilije.
Pohani kruh, osim u tavi, priprema se i u pećnici. Dijagonalno preprezane u oblik trokuta, ploške kruha slažu se u premazanu zdjelu, posipaju svježim voćem, miješanim suhim voćem, grožđicama, brusnicama, sjeckanim koricama naranča i limuna te zalijevaju smjesom od jaja, mlijeka, slatkog vrhnja, likera, bourbona, vanilije i šećera. Na isti način možete posložiti i već umočene ploške kruha, posuti ih ribanim sirom, šunkom i ostacima pečenja pa sve “zatovoriti” novim redom ploški kruha. U smjesu od jaja možete umiješati i umak od rajčice, omiljene sušene začine, češnjak, parmezan, čili te ribani sir.
Donosimo vam još tri recepta za pohani kruh: