gastro postao
Ova zanimljiva slastica posebno je popularna u Americi i Velikoj Britaniji. Osim što je neodoljivo ukusan, Cobbler možete pripremiti sasvim brzo i jednostavno.
Tijesto je mekano i sočno, a na vrhu lagano hrskavo. Slično je onome za drobljenac, ali ipak malo kompaktnije. Može se pripremati sa samo jednom vrstom voća, ali i kombinirati s više različitih vrsta. Za potpuni užitak poslužite ga toplog, uz kuglicu sladoleda od vanilije.
Sastojci:
- 700 g bresaka
- 200 g malina
- 4 žlice šećera
- 1 limun (sok i korica)
- ¼ žličice mljevenog cimeta
- 1 žličica gustina
- 1 puna žličica maslaca
Tijesto:
- 200 g brašna
- ½ žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 50 g šećera
- limunova korica
- 100 g maslaca
- 6 žlica slatkog vrhnja
- 1 žlica slatkog vrhnja (namažite na tijesto koje ste stavili preko pečenoga voća)
- 1 žličica šećera
Priprema:
- Operite i ogulite breskve, uklonite koštice i breskve narežite na manje komade. Stavite ih u zdjelu, dodajte gustin, šećer, cimet, limunov sok i naribanu koricu pa dobro promiješajte. Dodajte maline i komadiće maslaca, nježno izmiješajte i prebacite sve u vatrostalnu posudu.
- Stavite u ugrijanu pećnicu i pecite 15 minuta na 200 °C.
- Pripremite tijesto – brašno pomiješajte s praškom za pecivo, dodajte sol, šećer i limunovu koricu pa u to utrljajte komadiće hladnog maslaca. Na kraju smjesi dodajte slatko vrhnje. Tijesto podijelite na 6 podjednakih loptica i svaku lagano rukama formirajte u tanje diskove (pogačice).
- Izvadite voće iz pećnice pa po vrućem voću rasporedite tijesto, premažite tijesto slatkim vrhnjem i pospite šećerom.
- Vratite u pećnicu i pecite još tridesetak minuta, odnosno dok tijesto ne poprimi finu zlatnosmeđu boju.
Tanju možete pratiti i na njenom blogu COOKam i guštam i Facebook stranici.