Kolumne 03. srpnja 2016.

Cobbler s breskvama i malinama

cobbler unutra.jpg
1/2
gastro postao gastro.24sata.hr
Ova zanimljiva slastica posebno je popularna u Americi i Velikoj Britaniji. Osim što je neodoljivo ukusan, Cobbler možete pripremiti sasvim brzo i jednostavno.

Tijesto je mekano i sočno, a na vrhu lagano hrskavo. Slično je onome za drobljenac, ali ipak malo kompaktnije. Može se pripremati sa samo jednom vrstom voća, ali i kombinirati s više različitih vrsta. Za potpuni užitak poslužite ga toplog, uz kuglicu sladoleda od vanilije.

Sastojci:

  • 700 g bresaka
  • 200 g malina
  • 4 žlice šećera
  • 1 limun (sok i korica)
  • ¼ žličice mljevenog cimeta
  • 1 žličica gustina
  • 1 puna žličica maslaca
Cobbler naslovna | Author: Stockfood foto: Stockfood

Tijesto:

  • 200 g brašna
  • ½ žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 50 g šećera
  • limunova korica
  • 100 g maslaca
  • 6 žlica slatkog vrhnja
  • 1 žlica slatkog vrhnja (namažite na tijesto koje ste stavili preko pečenoga voća)
  • 1 žličica šećera

Priprema:

  1. Operite i ogulite breskve, uklonite koštice i breskve narežite na manje komade. Stavite ih u zdjelu, dodajte gustin, šećer, cimet, limunov sok i naribanu koricu pa dobro promiješajte. Dodajte maline i komadiće maslaca, nježno izmiješajte i prebacite sve u vatrostalnu posudu.
  2. Stavite u ugrijanu pećnicu i pecite 15 minuta na 200 °C.
  3. Pripremite tijesto – brašno pomiješajte s praškom za pecivo, dodajte sol, šećer i limunovu koricu pa u to utrljajte komadiće hladnog maslaca. Na kraju smjesi dodajte slatko vrhnje. Tijesto podijelite na 6 podjednakih loptica i svaku lagano rukama formirajte u tanje diskove (pogačice).
  4. Izvadite voće iz pećnice pa po vrućem voću rasporedite tijesto, premažite tijesto slatkim vrhnjem i pospite šećerom.
  5. Vratite u pećnicu i pecite još tridesetak minuta, odnosno dok tijesto ne poprimi finu zlatnosmeđu boju.

Tanju možete pratiti i na njenom blogu COOKam i guštam Facebook stranici.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.