Kolumne 20. rujna 2016.

English muffins - fantastični engleski kruščići iz tavice

Kruščići
foto: Anamarija Ledić
gastro postao gastro.24sata.hr
Soho, Oxford street, Big Ben, kraljica, popodnevna čajanka... Sve to jako podsjeća na London i njegovu okolicu. Velika Britanija je odredište koje svaki pošteni ovisnik o putovanjima poput mene mora proći u najranijim početcima svojeg života.

Naravno, čim si to uspije priuštiti jer roditeljima se teško može objasniti da su putovanja pitanje života i smrti.

Onda se nađete na svojem odredištu i potpuno zaljubite u finu gospodu i kišu koja lijeva cijelo vrijeme dok vi zaljubljeno grickate sve što je karakteristično za taj dio svijeta i njihovu kulturu. Probate engleski doručak, jedva jer je toliko zasitan da bi najrađe malo odspavali nakon njega. I, na kraju svojeg putovanja se probudite kod kuće i u ruci imate šalicu crnog čaja s mlijekom i razmišljate si s čime ćete pojesti svoj engleski muffin.

Kruščići | Author: Anamarija Ledić foto: Anamarija Ledić

To nipošto nije američki slatki muffin koji je osvojio svijet, više je nalik kruščiću i sastoji se od dizanog tijesta, te se priprema u tavi a ne u pećnici. Umjereno blagog je okusa i poslužuje se uz doručak, ali prigodan je i uz ostale objede tokom dana.

Iako se možda ne čini tako, engleski muffin je preteča svih muffina i mijesi se od 1894. godine. Iste godine Samuel Bath Thomas je imigrirao u New York i počeo peći kruščiće i prodavati ih. Uskoro su ih posluživali svi hoteli i elitni restorani. Nakon toga postali su dio američke kuhinje i redovito se konzumirali. U Velikoj Britaniji su se tek 1990-ih godina mogli naći u ovakvom izdanju, ali oduvijek su imali vrlo slične verzije u svojim domovima.

Sastojci za engleske kruščiće:

- 450 - 480g glatkog brašna
- 240 ml mlijeka
- ½ šalice ≈ 120 ml vode
- 1, 5 žličice suhog kvasca
- 2 žlice šečera
- 2 žlice maslaca
- 1 žličica soli + maslac za pripremu

Kruščići | Author: Anamarija Ledić foto: Anamarija Ledić

Postupak pripreme:

  1. Odvojite 90 g brašna i pola žličice kvasca i pomiješajte.
  2. Dodajte pola šalice vode i dobro umiješajte.
  3. Prekrijte posudu prozirnom prijanjajućom folijom i ostavite tijesto da se diže na sobnoj temperaturi (može stajati blizu toplog izvora, ali nikako vručeg).
  4. Minimalno mora stajati 1 sat, ali preporučljivo je što duže - do 12 sati.
  5. Nakon što se udvostruči u veličini spremno je za ostale sastojke.
  6. U većoj posudi pomiješajte mlijeko i ostatak kvasca, pa dodajte dignuto tijesto. Mikserom miksajte do gustoće koja podsjeća na milkshake ili smoothie.
  7. Nakon toga dodajte rastopljeni maslac, šečer i sol.
  8. Kada ste umiješali prethodne sastojke, uzmite drvenu kuhaču ili špatulu i počnite dodavati brašno miješajući.
  9. Odjednom dodajte maksimalno 350 g. Kada se počinje nazirati oblik tijesta, prebacite ga na pobrašnjelu površinu i mijesite rukama dok se ne oblikuje u lijepu kuglu lagano ljepljivu na dodir. Možete koristiti i stolni mikser za ovaj dio.
  10. Namjestite ga na srednju brzinu i stavite mu nastavak za kruh.
  11. Neka ga mikser mijesi 5 minuta dok ga vi pazite ili često provjeravate.
  12. Uvijek možete testirati tijesto tako da ga lagano pritisnite prstom na površinu, te pratite udubinu od prsta na površini od tijesta.
  13. Ukoliko se odmah vratilo i pokazuje znakove elastičnosti, tijesto ste dovoljno mijesili.
  14. Ostane li udubina od prsta u tijestu, nastavite ga mijesiti.
  15. Sljedeći korak će vam se činiti čudnim, ali poslušajte me. Sjećate se kada ste prije pola dana ostavili manji dio tijesta da se diže? Ovisno koliko sati vam se prvi dio tijesta dizao, toliko ćete osjetiti bogatiji okus tijesta. Naime dizanje tijesta utječe na prozračnost, ali i sami okus tijesta.
  16. Sada kada imate gotovo tijesto, morate ga opet ostaviti da prođe proces dizanja zbog novih sastojaka i dodatne količine kvasca. Međutim, nećete ga ostaviti na sobnoj temperaturi već u hladnjak.
  17. Veću posudu lagano nauljite tankim slojem, lijepo položite svoju kuglu tijesta i prekrijte posudu prijanjajućom folijom. Posudu smjestite u hladnjak, po mogućnosti u gornji dio hladnjaka kako bi smanjili kondenzaciju na foliji i eventualno kapanje i miješanje sa tijestom. Ostavite posudu preko noći i ujutro možete pripremati svoje kruščiće.
  18. (Za bržu pripremu, ostavite 2 sata tijesto na sobnoj temperaturi u posudi prekrivenoj folijom dok se ne udvostruči u svojoj veličini. Nakon 2 sata, nastavite s postupkom pripremajući kruščiće.)
  19. Tijesto izvadite iz posude na pobrašnjenu površinu i podijelite ga na 10-15 glatkih loptica.
  20. Zagrijte tavu i zamastite ju žlicom maslaca. Nježno položite loptice u srednje jako zagrijanu tavu, pecite ih do zlatno smeđe boje i okrenite ih na drugu stranu.
  21. Pecite ih do 4-5 minuta na drugoj strani, pazeći da se ne prepeku. Prvi puta ćete morati malo više paziti na jačinu vatre, dok ne pogodite pravi omjer.
  22. Kruščići se moraju zarumeniti, ali ne smiju zagorjeti. Malo treba uštimati vatru, dodati koji put još maslaca i malo ih stisnuti sa špatulom da su manje okrugli a više plosnati.
  23. U nekim dijelovima Velike Britanije, prije samog pečenja posipaju loptice tijesta sa kukuruznim brašnom s obje strane. Tako da se možete poslužiti i s tim starim engleskim trikom do savršenog muffina/kruščića.

Ostanite mi fini i kreativni! 

P.S. Anamariju, odnosno Oh fudge, možete pratiti na stranici, Instagramu te Facebooku.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.