Kolumne 20. svibnja 2016.

Kolač od naranče bez brašna

kolač od naranče bez brašna.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Sjećanje na prve naranče seže u vrtić. Mi klinci dobivali smo od vrtićkih teta naranče rezane na četvrtine s korom pa smo ih mogli cuclati, grickati i žnjopati dok bismo se igrali u dvorištu. Četvrtine su bile oprane i nabacane u velikim metalnim zdjelama u koje bismo rado zavlačili rukice - piše naša blogerica...

Kao klinka skroz sam se raspametila za time tako da sam mamu kod kuće davila da mi naranče reže na četvrtine i samo na četvrtine pa da mogu i po kući natezati to krasno voće po svojim ustima. Mama je naravno šizila jer je sok kapao posvuda, no moja ljubav prema narančama od tada je zapečaćena. Nisu sve naranče za sve. Naranče s debljom korom fantastične su za direktnu konzumaciju, odnosno žvakanjem zubima. One s tanjom korom idealne su za cijeđenje jer su naprosto pune soka.

Crvene naranče divne su za sokove i džemove, a najbolje su ipak domaće jer možete iskoristiti i koru budući da su nešpricane.Od ovog narančastog čuda radim kolače, svježe cijeđene sokove uz dodatak mandarine i đumbira, arancine, a često iskoristim koru tako da ju stavim na radijator kako bi se posušila jer dok se suši ispušta svjež miris pa mi i stan miriši kao da koristim najbolji osvježivač zraka. Naranča je sinonim za zimu. Njena korica u kolačima ušminka cijelu kuću nekim posebnim štihom, finim i elegantnim. A budući da je vani hladno i da se prozori ne otvaraju tako često, zavuče se naranča u sve pore stana i tako ostaje satima. Iako je divna i sad kad je toplije...

Pred desetak godina prvi sam put probala ovaj kolač kojeg želim podijeliti s vama. Napravila ga je moja ujna i svih nas oduševila, a ja sam niz godina bila skroz zaljubljena u njega i dugo je vremena bio moj kolač broj jedan. Najljepše kod njega je sočnost i punoća okusa. Da ne duljim, savjetujem da zasučete rukave i pripremite ovu kombinaciju čokolade, naranče, oraha i grožđica i uživate u sočnom i slatkom zalogaju bez brašna.

Kolač od naranče bez brašna

Sastojci:
7 žumanjaka
200 g šećera
150 g maslaca
250 g oraha ili maka
naribana korica dvije naranče
sok od jedne naranče
150 g grožđica
½ praška za pecivo
2 žlice krušnih mrvica
snijeg od 7 bjelanjaka
marmelada od marelice

Glazura:

70 g čokolade
70 g maslaca
70 g šećera (ja ne stavljam šećer u glazuru)
1 jaje

Priprema:

1. Umutite žutanjke sa šećerom da dobijete svijetlu i gustu smjesu. Dodajte tome mekani maslac i sve miksajte mikserom dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
2. Dodajte sok i naribane korice naranči. Sve dobro sjedinite.
3. Smjesi dodajte mljevene orahe ili mak. Ja radim s orasima, ali ako više volite mak pripremite kolač s njim.
4. Ubacite grožđice, prašak za pecivo i krušne mrvice. Dobro izmiješajte lopaticom.
5. Istucite bjelanjke pa kad su gotovi polako umješavajte trećinu po trećinu bjelanjaka u smjesu od oraha sve dok smjesa ne postane kompaktna.
6. Pecite na 180 stupnjeva dok vam kolač nije ispečen. Probajte čačkalicom da li je gotov. Znat ćete da je pečenje završeno kada čačkalica ostane čista nakon što ste ju zaboli u kolač.
7. Pustite da se kolač ohladi.
8. Kad se ohladio spreman je za glazuru. Prvo u lončiću otopite barem dvije velike žlice marmelade od marelica i time premažite kolač.
9. Pripremite glazuru od čokolade tako da zajedno otopite maslac i čokoladu (te šećer ako ga želite staviti u glazuru). Kada se smjesa otopila i postala kompaktna, maknite ju s vatre te dodajte jaje koje ćete odmah i brzo umiješati kako se ne bi zgrušalo. Premažite glazurom. Za izradu glazure možete i ne morate koristiti šećer i jaje. Nek to bude vaš izbor. Ostavite kolač na miru sve dok se glazura ne stisne, a onda možete navaliti.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.