Kolumne 08. ožujka 2016.

"Troma" krem juha od pečenog celera

Juha
foto: Sandra Rončević
gastro postao gastro.24sata.hr
Bogata i puna juha naše Sandre Rončević rezervirana je za one koji kuhinju shvaćaju itekako ozbiljno

Juhe kuham svakojake. Od klasičnih mesnih u kojima se šepuri lijep komad mesa i cijela plejada korjenastog povrća, do kremastih, povrtnih, “sve će biti dobro” juha koje obaraju bojom i aromatičnošću. Nađe se tu bundeva, brokula, graška, slanutka, paprika, gljiva, graha, mrkve, medvjeđeg luka, koprive. Juha se kod mene kuha ama baš od svega. A ponekad se ne kuha, već peče, poput ove današnje juhe od pečenog celera i ostalog povrća (kako stoji u receptu). Ova je juha bogata i puna.

Usta su vam puna juhe. I okusa koji se na prvu čini težak, nekako trom (znam, u najmanju ruku je čudno okus nazvati tromim). A s druge strane je tako lagan, mirisan i posebno svoj. Kad bih trebala opisati na što podsjeća, ne bih mogla. Mogla bih samo pozvati na isprobavanje.

Sastojci:

  • 1 kg korijena celera
  • 1 srednja glavica luka
  • 2 srednje mrkve
  • 3-4 režnja češnjaka
  • 1-2 manje crvene paprike (slatke ili srednje ljute)
  • sol, maslinovo ulje
  • par grančica svježeg timijana

Na kraju još:

  • 3 dcl mlijeka
  • Oko 2 litre vruće vode
juha | Author: Sandra Rončević foto: Sandra Rončević

 Priprema:

  1. Očistite korijen celera i narežite ga na manje komade.
  2. Ogulite luk pa ga prerežite na četvrtine, mrkvu očistite i prerežite po pola, isto to učinite s paprikom, dok režnjeve češnjaka ogulite i ostavite cijele.
  3. Posudu za pečenje prekrijte papirom za pečenje, posložite po njemu povrće, posolite, pokapajte maslinovim uljem i dodajte par grančica timijana/majčine dušice. Prekrijte aluminijskom folijom i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C (ventilator) i tako pokriveno pecite 30 minuta.
  4. Nakon pola sata skinite foliju (ne bacajte, trebat će vam nakon pečenja) te pustite povrće da se peče još 30 minuta, dok celer lijepo ne omekša. U slučaju da vam pećnica jako peče, smanjite temperaturu na 180°C.
  5. Kad je povrće pečeno, izvadite ga iz pećnice, prekrijte aluminjskom folijom i pustite da tako odstoji 15 minuta.
  6. Stavite povrće u veću posudu, zalijte ga vrućom vodom (onako da vam prekrije sve povrće) i dobro usitnite štapnim mikserom. Dobit ćete gusti pire.
  7. U tako gusto izmiksano povrće dodajte 3 dcl mlijeka te nastavite dalje miksati štapnim mikserom. Dolijevajte vruće vode do željene gustoće, ali nemojte pretjerati jer ova juha mora biti gusta i kremasta.
  8. Na kraju posolite prema ukusu, dodajte još malo maslinova ulja, promiješajte i juha je spremna za služenje.
  9. Možete je služiti samu, pokapanu maslinovim uljem i ljuskicama chillija ili uz komadiće prepečeng kruha/croutonsa.

 Sandru možete pratiti i na njenom blogu O slanom & slatkom: o svemu i Facebook stranici. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.