Juhe kuham svakojake. Od klasičnih mesnih u kojima se šepuri lijep komad mesa i cijela plejada korjenastog povrća, do kremastih, povrtnih, “sve će biti dobro” juha koje obaraju bojom i aromatičnošću. Nađe se tu bundeva, brokula, graška, slanutka, paprika, gljiva, graha, mrkve, medvjeđeg luka, koprive. Juha se kod mene kuha ama baš od svega. A ponekad se ne kuha, već peče, poput ove današnje juhe od pečenog celera i ostalog povrća (kako stoji u receptu). Ova je juha bogata i puna.
Usta su vam puna juhe. I okusa koji se na prvu čini težak, nekako trom (znam, u najmanju ruku je čudno okus nazvati tromim). A s druge strane je tako lagan, mirisan i posebno svoj. Kad bih trebala opisati na što podsjeća, ne bih mogla. Mogla bih samo pozvati na isprobavanje.
Sastojci:
- 1 kg korijena celera
- 1 srednja glavica luka
- 2 srednje mrkve
- 3-4 režnja češnjaka
- 1-2 manje crvene paprike (slatke ili srednje ljute)
- sol, maslinovo ulje
- par grančica svježeg timijana
Na kraju još:
- 3 dcl mlijeka
- Oko 2 litre vruće vode
Priprema:
- Očistite korijen celera i narežite ga na manje komade.
- Ogulite luk pa ga prerežite na četvrtine, mrkvu očistite i prerežite po pola, isto to učinite s paprikom, dok režnjeve češnjaka ogulite i ostavite cijele.
- Posudu za pečenje prekrijte papirom za pečenje, posložite po njemu povrće, posolite, pokapajte maslinovim uljem i dodajte par grančica timijana/majčine dušice. Prekrijte aluminijskom folijom i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C (ventilator) i tako pokriveno pecite 30 minuta.
- Nakon pola sata skinite foliju (ne bacajte, trebat će vam nakon pečenja) te pustite povrće da se peče još 30 minuta, dok celer lijepo ne omekša. U slučaju da vam pećnica jako peče, smanjite temperaturu na 180°C.
- Kad je povrće pečeno, izvadite ga iz pećnice, prekrijte aluminjskom folijom i pustite da tako odstoji 15 minuta.
- Stavite povrće u veću posudu, zalijte ga vrućom vodom (onako da vam prekrije sve povrće) i dobro usitnite štapnim mikserom. Dobit ćete gusti pire.
- U tako gusto izmiksano povrće dodajte 3 dcl mlijeka te nastavite dalje miksati štapnim mikserom. Dolijevajte vruće vode do željene gustoće, ali nemojte pretjerati jer ova juha mora biti gusta i kremasta.
- Na kraju posolite prema ukusu, dodajte još malo maslinova ulja, promiješajte i juha je spremna za služenje.
- Možete je služiti samu, pokapanu maslinovim uljem i ljuskicama chillija ili uz komadiće prepečeng kruha/croutonsa.
Sandru možete pratiti i na njenom blogu O slanom & slatkom: o svemu i Facebook stranici.