Dva jela me uvijek podsjećaju na ta naša ljeta. Marinada od srdela i bakina torta od palačinki. I danas, jako daleko od našeg otoka, dok smo na terasi uživali u jelima iz djetinjstva, vratio se na trenutak onaj osjećaj savršene bezbrižnosti od prije puno godina. Jedina razlika je bila što smo na Skype-u imali mamu koja je skeptično provjeravala je li marinada od tih američkih srdela stvarno kao njezina.
Marinada od srdela
Sastojci:
½ kg srdela
1 veća glavica ljubičastog luka
3 glavice luka biserca
2 režnja češnjaka
3 žlice kapara
1 limun
1 šalica kvasine
Malo svježeg mažurana
Maslinovo ulje
Sol
Svježe mljeveni papar
Malo oštrog brašna
Priprema:
1. Srdele očistite, ako su veće filetirajte. Zagrijte tavu s maslinovim uljem, uvaljajte srdele u brašno pomiješano sa soli i paprom i pržite kratko s obje strane na srednje jakoj vatri.
2. Slažite srdele u plitku, široku posudu u jednom sloju.
3. Luk i limun izrežite na kolutove, češnjak nasjeckajte.
4. Očistite tavu i ponovo zagrijte malo maslinovog ulja. Ubacite luk, češnjak i limun, samo na 1-2 minute. Sve zajedno prebacite preko srdela. Dodajte kvasinu, kapare i malo svježeg mažurana. Pustite da se dobro ohladi.
5. Marinada je najbolja sutradan, hladna s malo paradajiza i puno dobrog bijelog kruha. Odlična je i u kombinaciji sa bijelim grahom. Kuhani grah začinite marinadom i servirajte s nekoliko srdela i malo svježeg ljubičastog luka.
Torta od palačinki
Sastojci:
5 jaja
3+3 žlice šećera
120g glatkog brašna
3,5 dl mlijeka
300 g oraha
1 crna čokolada, 70% kakaa
Priprema:
1. Orahe izmeljite, čokoladu naribajte
2. Odvojite žutanjke od bjelanjaka. Žutanjke pjenasto umiješajte s tri žlice šećera, naizmjenice dodavajte brašno i mlijeko dok ne dobijete smjesu malo rjeđu od klasičnog tijesta za palačinke.
3. Bjelanjke umutite u čvrsti snijeg i polako umiješajte u prvu smjesu.
4. Zagrijte malo ulja u tavi promjera 20cm. Pecite palačinke samo s jedne strane na laganoj vatri.
5. Tortu slažite kako pečete palačinke. Prvu palačinku stavite na tanjur, pečenom stranom prema dolje, izdašno pospite mješavinom oraha i šećera te ribanom čokoladom, prekrijte sa sljedećom palačinkom na isti način i slažite dok ne potrošite tijesto.
6. Ostavite nešto oraha i čokolade za zadnju palačinku.