gastro postao
                                            
                                        
                                    Naš bloger Darko Kontin donosi vam recept s "Male radionice velikih burgera" za sočnu i neobičnu pljeskavicu sa sirom uz karamelizirani luk i pikantni bijeli prilog s kukuruzom.
                                
                                
                                    
                                
                                Recept za pljeskavicu sa sirom
Sastojci:
- 500 g miješanog mljevenog mesa
 - 80 g naribanog dimljenog sira
 - 5 g svježeg peršina
 - Sol
 - papar
 - crvena paprika
 - mljeveni kumin
 
Postupak:
- Sjedinite sve sastojke rukama u dubokoj posudi i pustite 30 minuta u hladnjaku da se povežu.
 - Začine dodajte po želji, a isto možete učiniti i sa sirom kojeg možete smanjiti ili dodati više ovisno po ukusu.
 - Pljeskavice ispecite na malo maslaca sa svake strane jednom dok ne dobiju laganu koricu od rastopljenog i zapečenog sira.
 
Karamelizirani luk sa smokvama
Sastojci:
- Luk
 - Sušene smokve
 - Accetto Balsamico
 - Šećer
 - Maslinovo ulje
 
Postupak:
- Na malo maslinova ulja i srednje jaku vatru stavite pržiti željenu kolićnu narezanog luka na šnite.
 - Luk uz povremeno miješanje pržite dok ne omekša i ne dobije laganu zlatno smeđu boju.
 - Zatim preko luka dodajte proizvoljnu količinu na šnite narezane sušene smokve. Njih uz luk pržite dok ne postanu mekane na dodir.
 - Preko luka i smokvi prelijte acceto balsamico da prekrije dno tave i nastavite sve obrađivati dok većina kiseline se ne upije u smokve i luk ili ispari. Pred kraj po želji možete dodati i nekoliko žlica šećera i završiti prilog za hamburgere.
 
Pikant bijeli prilog s kukuruzom i Jalapeno kiselim paprikama
Sastojci:
- Kiselo vrhnje
 - Majoneza
 - Dimljeni sir
 - Japaleno ukiseljene paprike
 - Kukuruz
 - Sol
 - papar
 
Postupak:
- Kiselo vrhnje pomiješajte s majonezom u omjeru 50:50. Po želji i ukusu možete prilagoditi taj omjer ukućanima.
 - Dodajte malo soli i crnog papra te u sve umiješajte još i dimljeni sir nariban na najsitniji ribež (idealno na onaj za parmezan) i kukuruz i konzerve. I sir i kukuruz također dodajte u željenoj količini.
 - Na kraju sitno nasijecjakte kisele Jalapeno paprike te uz njih u prilog dodajte i nekoliko žličica ljutog i kiselog soka u kojima se one čuvaju. Ovisno o željenoj ljutini dodajte više ili manje paprika i njihovog soka.
 - Poslužite uz pljeskavicu punjenu sirom.