Kolumne 01. lipnja 2015.

Pljeskavica sa sirom i pikantnim umakom

Pljeskavica
1/3
foto: Tomislav Miletić/Pixsell
gastro postao gastro.24sata.hr
Naš bloger Darko Kontin donosi vam recept s "Male radionice velikih burgera" za sočnu i neobičnu pljeskavicu sa sirom uz karamelizirani luk i pikantni bijeli prilog s kukuruzom.

Recept za pljeskavicu sa sirom

Sastojci:

  • 500 g miješanog mljevenog mesa
  • 80 g naribanog dimljenog sira
  • 5 g svježeg peršina
  • Sol
  • papar
  • crvena paprika
  • mljeveni kumin

Postupak:

  1. Sjedinite sve sastojke rukama u dubokoj posudi i pustite 30 minuta u hladnjaku da se povežu.
  2. Začine dodajte po želji, a isto možete učiniti i sa sirom kojeg možete smanjiti ili dodati više ovisno po ukusu.
  3. Pljeskavice ispecite na malo maslaca sa svake strane jednom dok ne dobiju laganu koricu od rastopljenog i zapečenog sira.

Karamelizirani luk sa smokvama

Sastojci:

  • Luk
  • Sušene smokve
  • Accetto Balsamico
  • Šećer
  • Maslinovo ulje
pljeskavica | Author: Tomislav Miletić/Pixsell foto: Tomislav Miletić/Pixsell

Postupak:

  1. Na malo maslinova ulja i srednje jaku vatru stavite pržiti željenu kolićnu narezanog luka na šnite.
  2. Luk uz povremeno miješanje pržite dok ne omekša i ne dobije laganu zlatno smeđu boju.
  3. Zatim preko luka dodajte proizvoljnu količinu na šnite narezane sušene smokve. Njih uz luk pržite dok ne postanu mekane na dodir.
  4. Preko luka i smokvi prelijte acceto balsamico da prekrije dno tave i nastavite sve obrađivati dok većina kiseline se ne upije u smokve i luk ili ispari. Pred kraj po želji možete dodati i nekoliko žlica šećera i završiti prilog za hamburgere.

Pikant bijeli prilog s kukuruzom i Jalapeno kiselim paprikama

Sastojci:

  • Kiselo vrhnje
  • Majoneza
  • Dimljeni sir
  • Japaleno ukiseljene paprike
  • Kukuruz
  • Sol
  • papar

Postupak:

  1. Kiselo vrhnje pomiješajte s majonezom u omjeru 50:50. Po želji i ukusu možete prilagoditi taj omjer ukućanima.
  2. Dodajte malo soli i crnog papra te u sve umiješajte još i dimljeni sir nariban na najsitniji ribež (idealno na onaj za parmezan) i kukuruz i konzerve. I sir i kukuruz također dodajte u željenoj količini.
  3. Na kraju sitno nasijecjakte kisele Jalapeno paprike te uz njih u prilog dodajte i nekoliko žličica ljutog i kiselog soka u kojima se one čuvaju. Ovisno o željenoj ljutini dodajte više ili manje paprika i njihovog soka.
  4. Poslužite uz pljeskavicu punjenu sirom.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.