Danas dijelimo recept za pogačice s čvarcima, tako savršeno mekane iznutra, a hrskave izvana.
Kod pripreme dizanog tijesta bitno je da sastojci nisu hladni jer ono (za razliku od prhkog tijesta, npr.) voli toplu okolinu, pa je osim sastojaka, dobro da i prostorija u kojoj se radi bude topla. No, krenimo!
Sastojci:
• 500 g glatkog brašna
• 1 paketić (40 g) svježeg kvasca
• 1 žlica šećera
• 300 ml toplog mlijeka
• 1,5 žličica soli
• ½ - 1 žličice svježe mljevenog papra
• 1 jaje
• 1 žličica masti (svinjske, domaće)
• 250 g mljevenih čvaraka
• jaje i žlica vode, za premazivanje
Priprema:
- Čvarke sameljite.
- U manjoj posudici razmrvite kvasac, dodajte šećer i malo toplog mlijeka. Promiješajte i ostavite 10 minuta na sobnoj temperaturi da se napravi pjenica.
- Brašno posolite, dodajte papar, promiješajte i u sredini napravite udubinu. Dodajte kvasac (pjenicu), jaje, mast i ostatak toplog mlijeka.
- Umijesite glatko tijesto i ostavite ga pokrivenog 10 minuta, lagano premijesite i ostavite pokriveno još 30-40 minuta na toplom mjestu, da naraste.
- Kada je naraslo, tijesto prebacite na brašnom posutu radnu površinu i tanko razvaljajte. Po polovici tijestu rasporedite 1/3 mljevenih čvaraka pa preklopite drugim dijelom.
- Tijesto opet razvaljajte, nadjenite drugom trećinom mljevenih čvaraka i opet preklopite.
- Sada još jednom ponovite ovaj postupak, nadjenite tijesto preostalim mljevenim čvarcima, preklopite i rastanjite na približno 1,5 cm.
- Okruglom modlicom ili čašom vadite pogačice, složite ih na lim obložen papirom za pečenje. Razmutite jaje, dodajte mu žlicu vode i premažite pogačice (po želji, lagano ih posolite).
- Ostatke tijesta nemojte baciti već ih samo lagano spojite u male hrpice (nemojte ih više mijesiti) i pecite skupa s pogačicama.
- Pecite 20-30 minuta na 180-200°C.
Dobar tek!