Kolumne 13. rujna 2016.

Zamaskiran mramorni kolač: Zebra torta!

Zebra
1/3
foto: Anamarija Ledić
gastro postao gastro.24sata.hr
Mramorni kolač je onaj koji ima obično bijelu bazu od vanilije i prošaran je tamnijim tonovima čokoladne smjese. Igrom boja i svojim specifičnim uzorkom podsjeća na linije koje pronalazimo na mramoru. Time je zaslužio svoje ime - mramorni kolač.

Iako kombinacija vanilije i čokolade čini bezvremenski klasik, sve češće ćete pronaći kombinacije različitih boja i okusa.

Tehnologija boja napreduje svakim danom, pa danas gotovo pa možete kupiti nijansu boje za kolače koja vam je najbliža srcu.

Kako ne bismo ostali samo na bojama, treba spomenuti i uzorke. Jako popularan, Zebra kolač je postao zanimljiv svojim izgledom. Cijeli internet je oduševljen šarama u zebra uzorku.

Na prvi pogled možda izgleda zahtijevno, ali on je u biti samo zamaskirani mramorni kolač.

Zebra | Author: Anamarija Ledić foto: Anamarija Ledić

Sastojci za Zebra tortu:

Baza od vanilije:

- 360 g brašna
- 240 ml mlijeka
- 200 g maslaca sobne temperature
- 150 g šećera
- 4 jaja
- 2 žličice praška za pecivo
- 1 žličica ekstrakta od vanilije
- 1 žličica cimeta
- ¼ žličice soli

Čokoladni dodatak:

- 3 žlice kakaa
- 50 ml mlijeka
- 1 žlica šečera

Zebra | Author: Anamarija Ledić foto: Anamarija Ledić

Priprema:

  1. Pećnicu zagrijte na 180°C i maslacem premažite okrugli kalup promjera 24 cm.
  2. Pomiješajte brašno, šečer, prašak za pecivo i sol.
  3. U drugoj posudi miksajte maslac sa šečerom dok ne postaje gladak i kremast. Maslacu dodajte jedno po jedno jaje, i na kraju vaniliju.
  4. Spremnoj kremi od vanilije dodajte trećinu po trećinu suhih sastojaka dok se lijepo ne povežu.
  5. U posebnoj posudi pomiješajte sastojke za čokoladni dodatak i njima dodajte 2 šalice smjese od vanilije.
  6. Dobro promiješajte čokoladnu smjesu i pripremite se za slaganje slojeva zebre.
  7. Na sredinu kalupa stavite jednu žlicu bijele smjese.
  8. U sredinu bijele smjese, stavite jednu žlicu čokoladne smjese.
  9. Nakon toga, u sredinu čokoladne smjese stavite jednu žlicu bijele smjese od vanilije. I tako redom, svaki puta po jednu žlicu u sredinu prethodne smjese.
  10. Sve dok ne dobijemo koncentrične krugove mramornog kolača zvanog Zebra kolač.
  11. Pecite ga u već zagrijanoj pećnici 40-50 minuta. 

Ukoliko niste ljubitelji ovog uzorka, slobodno vrhom kuhače prođite po smjesi i napravite svoj vlastiti jedinstveni uzorak.

Ostanite fini i kreativni! 

Anamariju, odnosno Oh fudge, možete pratiti na straniciinstagramu te facebooku.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.