943 prikaza 13. lipnja 2014.

Bogatstvo makedonske kuhinje

nikola.jpg
1/2
Dašak Mediterana donosi vam novi broj Skuhatćute koji je posjetio gastromanifestaciju na Pagu - "Pozdrav ljetu". Paška janjetina, brudet, paški sir, pandišpanja, kroštule, frite, paška travarica, prošek, med, skuta i baškotine samo su neke od delikatesa koje su mamile posjetitelje na svakom koraku.

Ako vam ne bude prevruće, možete se i okušati u pripremi nekoliko njihovih specijaliteta poput kiseloga gulaša, voća u vinu ili lignji sa šukvicama i pinjulima... Mladi grašak bolje prija "u društvu" lisnatog tijesta, mesa ili povrća, a otkrit ćete da, osim što savršeno paše uz piletinu, idealan je i kao dodatak umiješenom kruhu.

U ovom broju predstavljamo vam i makedonsku kuhinju, bogatu povrćem i mesom, te donosimo recepte za njihove popularne "tave" iz glinenih posuda, kao i nezaobilazan "tavče gravče" koji se priprema samo od bijeloga graha tetovca... Želite li se zasladiti, možete napraviti ravaniju - njihov jednostavan kolač od grisa i oraha preliven šerbetom...

Tava Sv. Nikola

Sastojci:
Po 100 g svinjskog buta, junećeg buta i piletine
Po 50 g mrkve, tikvica, patlidžana, šampinjona i luka
120 ml vrhnja
Sir, začini

Priprema:
1. Operite i nasjeckajte povrće pa ga kratko popržite na ulju.
2. Dodajte meso narezano na kockice pa sve kuhajte sat i pol.
3. Dodajte ostale sastojke i neka se još malo kuha.
4. Prije posluživanja pospite ribanim sirom i zapecite u glinenoj posudi.

Tjestenina, koju obožavaju i mladi i stari, mnogo je finija zapečena, stoga smo u specijalu za vas pripremili pregršt originalnih recepata - od tjestenine s teletinom ili koromačem do grčkog složenca i njoka sa špinatom...

I na kraju kao podsjetnik, ne zaboravite nam slati svoje recepte s pripadajućim fotografijama jer najslasnije - uvijek nagrađujemo sa 100 kuna.
Skuhatćute potražite na kioscima uz 24sata svake subote po cijeni od 1,99 kuna.
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.