29. rujna 2015.

Kako sam otkrila da je talijanska kuhinja više od tjestenine i pizze?

Bottega naslovna
1/14
foto: Karina Šiždrak
gastro postao gastro.24sata.hr
Talijanska kuhinja je puno više od tjestenine i pizze.

Ona je jednostavna, ali vrlo kreativna i precizna. Svojim raznolikošću i bogatstvom okusa široko je poznata kao jedna od najboljih na svijetuA iz prve ruke vam to mogu i potvrditi. Upravo tu pravu domaću talijansku hranu probala sam u restoranu Melo Cotogna povodom organiziranog posjeta vinariji Bottega. Udruga WOW koja već četiri godine uspješno sljubljuje žene i vino, pozvala nas je na kultni Bottegin "Festival berbe" gdje smo kušali probrane kapljice poznate talijanske vinarije

bottega | Author: Karina Šiždrak foto: Karina Šiždrak

Vinarija i tvrtka s dugogodišnjom tradicijom - Bottega Spa smjestila se u pitoresknom mjestašcu Bibano di Godera. Osim izvrsnog prosecca, vinarija u ponudi ima i druga pjenušava vina, likere, rakije (od crne i bijele čokolade). Svaki proizvod rezultat je iskustva obitelji dok izvornost i izvrsnost njihove proizvode čini jedinstvenim, a izvoze ih u više od 120 zemalja svijeta

bottega | Author: Karina Šiždrak foto: Karina Šiždrak

Od pjenušaca svakako bi trebalo izdvojiti luksuzni, kako mu i samo ime kaže, Bottega Gold - brut pjenušac.  Proizveden je od grožđa grela iz područja Valdobbiande. Bere se ručno, preša u podrumu, a mošt se čuva u čeličnim spremnicima na niskoj temperaturi. Slijedi fermentacija od 40 dana uz dodatak odabranih kvasaca. Zlatna butelja štiti vino od svih izvora svjetlosti, zadržavajući arome i svježinu i daje vinu dulji život. 

Vino i hrana čine idealan brak

Vino i hrana mogu ići jedno bez drugog, ali tek upareni u potpunosti dolaze do izražaja. Oni se ljube, nadopunjuju i čine idealan brak. A to znaju i u Bottegi! Kako bi nam doživljaj bio potpun, vrhunske Bottega proizvode spojili su s autentičnim talijanskim delicijama u restoranu Melo Cotogna

Restoran koji je smješten u Codogni nagovještaj je autentične talijanske kuhinje u kojoj uživaju "obični" ljudi. Otvoren je sredinom 60-ih godina prošlog stoljeća. Sezonska ponuda s lokalnim namirnicama i autohtonom kuhinjom čine ovaj restoran jedinstvenim. 

bottega | Author: Karina Šiždrak foto: Karina Šiždrak

Jednostavnost pripreme hrane te korištenje samo najkvalitetnijih sezonskih sastojaka je ono što daje receptima talijanske kuhinje svjetski prepoznatu prepoznatljivost i popularnost. Talijanska kuhinja tako svojom osebujnošću privlači ljubitelje mediteranskih ukusa i nudi neizbrisivi kulinarski užitak... Specijaliteti restorana su gušćja prsa sa slatko kiselim kompotom od jabuka i povrća, puževi, domaća tjestenina, domaći suhomesnati proizvodi. 

Uživanje u delicijama započelo je predjelom! (Već sam tu znala kako će to biti prava gozba za moje nepce!)

bottega | Author: Karina Šiždrak foto: Karina Šiždrak

Calatello di sausri (sušena svinjetina) sa smokvama i domaći suhomesnati proizvodi dali su mi naslutiti kako će to biti autentična talijanska gozba. Pržene tikvice punjene riccotom i pržena kadulja oduševila je sve prisutne dok su crostini s gorgonzolom, medom i orasima u kombinaciji s Bottega Prosecco Fundum - pravo božanstvo.

bottega | Author: Karina Šiždrak foto: Karina Šiždrak

Glavno jelo Pappa al pomodoro - rustikalno, jednostavno, a tako profinjeno. Orecchiette s brokulom i inćunima....  Rižoto od bundeve i domaćih kobasica - dva okusa koja su se savršeno sljubila i još u kombinaciji s čašom Chianti classica - eksplozija ukusa u mojim ustima. 

bottega | Author: Karina Šiždrak foto: Karina Šiždrak

I šećer na kraju! Sočan kolač od badema s dodatkom grappe u spreju zaokružilo je cjelokupni dojam uz čašicu Vina dell'Amore Petalo Moscato.

Koliko nas je oduševila hrana govori i činjenica da smo morali 'nažicati' par recepata restorana Mela Cotogna za vas, naše čitatelje. Živili i dobar tek!

bottega | Author: Karina Šiždrak foto: Karina Šiždrak

Gljive s Gorgonzolom

Sastojci:

  • 100 g kriški palente
  • 50 g svježih gljiva narezanih na trakice
  • 100 g Gorgonzole
  • 50 g mlijeka
  • sol
  • 5 cl Grappa di Prosecco

Priprema:

  1. U tavi zagrijte mlijeko te rastopite gorgonzolu. Dodajte sol i Grappu.
  2. Palentu izrežite na kockice i posložite ih u posudu za pečenje. Preko njih stavite narezane gljive, malo posolite, prlijte gorgozolom te zapecite na 180 stupnjeva.

 

File svinjetine s divljim travama

Sastojci:

  • 200 g svinjetine (pisanica)
  • 10 g soli i papra
  • 20 g svježih začina (ružmarin, kadulja, lovor, timijan, mažuran)
  • 50 ml Pinot Grigio
  • 20 g maslaca

Priprema:

  1. Pisanicu marinirajte sa soli, papom i nasjeckanim svježim začinima.
  2. Zagrijte tavu i prepržite meso.
  3. Ulijte vino i nakon par minuta izvadite mesu te ga zamotajte u foliju. Još malo reducirajte umak.
  4. Pisanicu izrežite na komade i prelijte umakom.

 

Rižoto s proseccom i ružmarinom (4 porcije)

Sastojci:

  • 280 g Carnarol riže
  • 2 grančice ružmarina
  • 1 l povrtne juhe/temeljac
  • 2 čaše Prosecca
  • Maslac, Parmezan
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • sol, papar i luk kozjak

Priprema:

  1. Na ulju popržite nasjeckani luk, prelijte čašu Prosecca i kuhajte 15 minuta. 
  2. Rižu kratko tostirajte i zatim dodajte čašu prosecca. Rižu kuhajte uz dodavalje povrtnog temeljca. 
  3. U međuvremenu, na maslinovom ulju popržite grančice ružmarina i kada  pusti ukuse, izvadite ih. 
  4. Kada je riža kuhana, dodajte joj maslac, ulje aromatizrano ružmarinom, ribani parmezan i sve pomješajte dok ne postane kremasto. 
  5. Rižoto dekorirajte s grančicama ružmarina.

 

Tiramisu (Treviso)

Sastojci:

  • 6 žumanjaka (sobna temperatura)
  • 4 bjelanjka
  • 1/2 šalice šećera
  • 2 šalice Mascarponea
  • 36-48 komada piškota
  • 1 1/2 šalice ohlađene kave (Italian coffe napravljene u Moka-pot)
  • 1/4 šalice kakaa u prahu

Priprema:

  1. Skuhajte kavu te je ohladite.
  2. U veliku zdjelu umutite žumanjke sa 1/4 šalice šećerom i miksajte dok se volumen ne udvostruči. Nakon toga polako dodajte Mascarpone. 
  3. U drugu zdjelu istucite snijeg od bjelanjka s 1/4 šalice šećera. Dodaje u smjesu s Mascarponeom. 
  4. Piškote kratko umočite u kavu i slažite u protvan. Preko piškota stavite dio kreme, pa opet složite piškote i završite s Mascarponeom. 
  5. Stavite u hladnjak na nekoliko sati. Kada je ohlađen prije posluživanja, pospite kakao prahom. 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.