One su prije svega odličan izvor vitamina C, pa je tako jednom šalicom jagoda moguće zadovoljiti dnevne potrebe za ovim važnim vitaminom. Ističu se jagode i sadržajem mangana, te kalija i folne kiseline. Kao idealna protuteža siromaštvu kalorija jagode nude fenolne fitokemikalije uključujući antocijanine i elagičnu kiselinu. Ovi biljni spojevi osiguravaju snažnu antioksidativnu i protuupalnu zaštitu.
Dobro je poznato da sezona jagoda kod nas traje od svibnja do srpnja i da je tada pravo vrijeme za uživanje u svježim i sočnim jagodama. No, čak i tada može postati pravi izazov kupiti najukusnije jagode.
Prvi korak u ovom zahtjevnom zadatku je pregled jagoda: one moraju biti čvrste na dodir, bistre crvene boje te ne smiju biti oštećene niti sadržavati plijesan. Peteljka također treba blistave zelene boje i potpuno pričvršćena za jagodu. Jagode su zrele kada je cijeli plod jednomjerno crven. Jednom kada su ubrane jagode dalje ne zriju, eventualno mogu malo potamniti i izgubiti kiselosti. Iz tog razloga nikada ne kupujte zelenkaste jagode u nadi da će kroz dan-dva biti bolje. Kupujte ih već zrele i trošite što prije (unutar 2-3 dana čuvane u hladnjaku) jer i vrlo kratkim stajanjem brzo gube teksturu i razvijaju plijesan.
Imajte na umu da su najboljeg okusa jagode srednjih dimenzija, veći plodovi često nisu toliko sočni. Male jagode, s druge strane, mogu imati tvrdo „dno“ puno sjemenki. Miris nije pravi indikator zrelosti jagoda, ali istina je da su one jagode koje šire najintenzivniju aromu i najsvježije. Ipak, po mirisu možete prepoznati jagode koje su počele dobivati plijesan po kiselom „štihu“.
Ukoliko su jagode već pakirane u plastične posudice provjerite da jagode u posudici nisu prečvrsto pakirane jer će se time zgnječiti i brzo početi propadati. Svakako provjerite jagode na dnu posudice kako se tamo ne bi „skrivale“ zelene ili pljesnive jagode te da na samom pakiranju nema boje ili vlage. I za kraj, kada kupite jagode pravac kući što prije. Minimizirajte vrijeme koje će jagode provesti na suncu ili u ugrijanom auto jer će to ubrzati njihovo propadanje. Činjenica je da su jagode izuzetno osjetljive na okolišne čimbenike, ali jednom kada se kupe one „savršene“ jagode užitak je garantiran.
Recepti s jagodama:
Panna cotta s pireom od jagoda
Tiramisu-cheesecake od jagode
Bruschette s jagodama
Torta od jagoda i badema
Slatka pita s jagodama
Ledena krema od jagoda
Kolač od sira s jagodama