Nažalost, na Kvarneru je sve manje škampi budući da su u velikoj mjeri izlovljeni u proteklih dvadesetak godina. No, nije se samo smanjio broj škampi već i veličina. Nekad je u jedan kilogram u prosjeku išlo pet škampa, a danas više od dvadesetak. Unatoč tome, brojni su svjetski gurmani i dalje kvarnerski škamp spremni platiti bitno više nego bilo koji drugi jer su aroma i tekstura ove delicije neusporedive s drugim vrstama.
Škampi su ukusna, nutritivna i ljekovita niskokalorična hrana, njihov bogat sadržaj proteina čini ih izvrsnom alternativom mesu, a prednost je i to što imaju mali udio masti. Obzirom da su svi morski plodovi, pa tako i škampi, siromašni kalorijama, oni predstavljaju idealan odabir za one koji pokušavaju izgubiti suvišne kilograme ili za održavanje željene tjelesne mase.
Primjerice, oko 200 g mesa škampa sadržava 36 g proteina i samo 168 kalorija, dok ista količina govedine osigurava 48 g proteina, ali i 360 kalorija. Zahvaljujući niskom sadržaju masti i relativno visokom udjelu proteina, morski će plodovi utažiti glad i osigurati dovoljno hranjivih tvari nužnih za optimalno funkcioniranje organizma, bez suvišnih kalorija.
Gastronomski, nježno meso škampa podnosi kombinaciju sa svim vrstama namirnica i većinu začina, a kada je riječ o vinima, odlično „dišu“ s malvazijom. Od njih je moguće učiniti ukusne namaze, odlično pristaju kao hladna predjela i salate, a pripremljeni na buzaru ili na žaru postaju pravi jadranski specijalitet. Ne smijemo zaboraviti i nezaobilazne tjestenine i rižote koji u kombinaciji sa škampima postaju lakoprobavljiva, ukusna i nutritivno vrijedna jela.
Pročitajte još:
Škampi na buzaru
Rižoto od škampi
Škampi na buzaru na talijanski način