Stiže još jedan u nizu recepata s jagodama koje mi malo po malo postaju jedna od omiljenih namirnica za kombiniranje. O crumbleu sam već par puta pisala i to u nekim zdravijim verzijama – no ovaj puta donosim jedan klasični, hrskavi crumble sa mekanim punjenjem od jagoda i vanilije. Uz to sam poslužila brzi, lažni mousse od bijele čokolade.
Kod mene je sve jednostavno pa si mislim – što biste se sad mučili s kuhanjem moussea (iako nije ni to neki problem) kad možete i prečacem dobiti fin dodatak ovom deseretu – samo pomiješajte topljenu čokoladu i tučeno vrhnje! Ljeti jagode zamijenite malinama ili borovnicama, u jesen šljivama, zimi jabukama - i imate super desert za svako godišnje doba!
Sastojci:
Voće:
- 300 g jagoda
- 50 g šećera
- 1 mahuna vanilije
- 15 g škrobnog brašna
Posip:
- 40 g zobenih pahuljica
- 40 g krupno sjeckanih badema
- 40 g brašna
- 40 g maslaca
- 40 g šećera
Mousse:
- 100 ml vrhnja za šlag
- 75-100 g bijele čokolade
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 180°C i pripremite 4 vatrostalne zdjelice ili jednu veću.
- Jagode operite, očistite i narežite na manje komade. Pomiješajte ih sa šećerom, dodajte sjemenke iz mahune vanilije (mahunu razrežite uzdužno pa tupom stranom noža iz obje polovice sastružite sjemenke) i škrobno brašno i 'pobacajte' jagode tako da se sasvim oblože šećerom, vanilijom i brašnom.
- Stavite jagode u zdjelice i prelijte ih sokom koji su pustile u zdjelu. Dobro napunite zdjelice, gotovo do vrha, i utisnite ih jer će se jagode malo pokuhati i pasti u pečenju.
- Za posip pomiješajte sve sastojke i mrvite prstima kako biste dobili mrvičastu smjesu. Njome prekrijte jagode i pokušajte zatvoriticijelu površinu kako bi vam što manje jagoda iscurilo van u pečenju.
- Pecite oko 30 min, tj. dok jagode ne 'zakipe' i površina crumblea ne dobije lijepu boju. Kad jagode počnu kipjeti, vjerojatnoi će vam iscuriti van iz zdjelica - to je ok, ali nemojte da dugo kipe jer ćete ostati bez njih! Izvadite iz pećnice i ohladite na sobnu temperaturu.
- U međuvremenu otopite bijelu čokoladu na pari ili u mikrovalnoj, a vrhnje za šlag istucite. Čokoladu ostavite da se malo ohladi pa u nju lagano, špatulom, umiješajte vrhnje. Ohladite u hladnjaku dok se mousse malo ne stisne.
- Poslužite crumble sa žlicom moussea. Po želji možete crumble poslužiti i topao s hladnim mousseom, ali onda će se mousse topiti, što meni osobno u ovom slučaju nije fora (jer to nije sladoled).
Matejku možete pratiti i na njezinom blogu Life Tastes like Chocolate, Facebook stranici i Youtube kanalu