U kombinaciji s limunom dobra je metvica, dinja, naranča, lubenica i krastavac. Osebujan okus đumbira nedostižan je u raznim varijantama limunada. Pomiješaj ga s limunovim sokom, ploškama limete i dinje.
Naribaj đumbir zajedno s korom i sa sokom iz srži prebaci u posudu, te pospi smeđim šećerom. Dodaj oguljenu limunovu koricu, zgnječi, prelij limunovim sokom, ulij mineralnu vodu, procijedi i klasičnu limunadu pretvori u bezalkoholno đumbirovo pivo. Poslužite ga s ledom i listićima mente. Iskoristite ploške povrća, svježeg krastavca ili celera, kojeg usitnite u blenderu zajedno s komadima cijelog limuna.
Procijedi, razrijedi vodom i zasladi. Aromatične biljke koje će začiniti ljetne kapi slatke limunade su bazga, metvica i timijan. Hladno osvježenje pruža napitak od mineralne vode, limunovog soka i bosiljka s drobljenim ledom.
Bosiljak je odličan u limunadi s jagodama, ili sa sokom od limuna i medom. Ubaciti možete i štapić cimeta, ribani đumbir ili prstohvat čilija.
Žarku, ljetnu boju limunadama će dati voće poput jagoda, trešanja, višanja, borovnica ili ribizla. Prije nego što ubaciš borovnice u čašu s limunadom i bazgom, zamrznite ih, a ostalo voće smrznuto usitni u blenderu, kao kod pripreme smoothieja.
Iskoristi neke trikove koktel majstora, poput usitnjenog leda, odaberi voće ili neku drugu bazu za pripremu limunade i utakni plošku citrusa na rub čaše.
Osim šećernog sirupa, iscijeđeni limunov sok možete zasladiti i sirupom od bazge, naranče, lavande, višnje i jagode. Zdravija varijanta je med ili neki drugi prirodni zaslađivač.