11. rujna 2016.

Cannellone: Razlog za obožavanje talijanske kuhinje

Cannelloni
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Cannellone je najlakše opisati kao rolane lazanje. Radi se o kvadratima koji se napune, zarolaju u tube odnosno cijevi i zapeku u nekom finom umaku.

Cannellone Talijani svrstavaju u jela di pasta fresca odnosno napravljena od svježe tjestenine. Verzije punjenja i umaka su beskonačne: mljeveno meso ili meso u kockicama, riba, sir i povrće najčešće čine osnovu punjenja.

U originalu tijesto za "cijevi" napravi se na klasičan jednostavan način s jajima, no valja ga razvaljati vrlo tanko, majstorice kažu čak tanje od milimetra. Tada se reže na pravokutnike (lasagne) veličine 10 do 12 cm u duljinu i 8 do 10 cm u širinu. Punjenje mora biti stavljeno precizno u sredinu svakog kvadrata i tada se zarola kako bi tvorilo cijev promjera 2 cm.

cannelloni | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

U nedostatku vremena može se nabaviti već gotova tjestenina, međutim, domaća tjestenina je uvijek poseban užitak. Za izradu domaće tjestenine treba izdvojiti otprilike sat vremena. Osnovno pravilo za izradu tijesta je jedno jaje na 100 g brašna. Osim brašna i jaja valja dodati malo soli i po potrebi par žličica mlake vode. Tijesto valja mijesiti barem 10 minuta povremeno udarajući s njime po ploči na kojoj mijesite kako bi bilo što elastičnije. Gotovo tijesto prije valjanja svakako pokrijte mokrom krpom da malo odleži otprilike 30 minuta do sat vremena.

Inspirirajte se idejama za punjenje cannellona:

Cannelloni u umaku od rajčice i bešamela

Cannelloni sa špinatom

Cannelloni s povrćem i pršutom

Cannelloni sa slaninom i bešamelom

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.