Pripremite svoje tijesto za pet minuta, spremite ga u hladnjak i vadite po potrebi. Nije vam potrebno ništa više od četiri bazična sastojka – brašno, voda, sol i kvasac. Koristite brašno koje volite, to može biti raženo, zobeno ili klasično bijelo.Ovaj jednostavan kruh idealan je za iznenadne posjete gostiju ili tek lijene večeri kad vam se ne da do trgovine. Tijesto u hladnjaku može stajati i do 10 dana, a vrući kruh najbolji je s maslacem i malo domaćeg džema. Priuštite si zadovoljstvo koje pruža domaći, svježi kruh gotovo svaki dan.
Potrebno vam je:
- 3 šalice vode
- 1 žličica soli
- 1 žlica suhog kvasca
- 6 ½ šalica brašna
Priprema:
- Vodu zagrijte da bude nešto toplija od sobne temperature.
- U posudi pomiješajte kvasac, toplu vodu i sol.
- Dodajte brašno i zamijesite tijesto.
- Mijesite mokrim rukama jer želite da se tijesto lijepi za ruke i bude mokro.
- Pokrijte posudu u kojoj ste pripremili tijesto i ostavite ga da se diže oko dva sata.
- Kad se diglo, spremite tijesto u hladnjak i koristite ga kad god poželite.
- Prije pečenja odvojite količinu koja vam je potrebna, premijesite ga, pustite oko pola sata da se još malo diže i stavite peći u kalup na 200 stupnjeva.
- Izvadite, lagano ohladite i navalite.
Dobar tek!