Špajza 25. lipnja 2018.

Tijesto za pizzu iskoristite na 6 novih načina

tijesto za pizzu
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Krekeri, kruh ili fina peciva samo su neke od mogućnosti koje pruža tijesto za pizzu.

Klasično tijesto za pizzu pripremite od brašna, vode kvasca, soli i šećera pa ga iskoristite na čak šest novih načina.

Krekeri su najlakši način da iskoristite onaj dio tijesta koji ostaje nakon valjanja savršenog kruga i stavljanja u pećnicu s najdražim nadjevima. Razvaljajte ostatke najtanje što možete, premažite maslinovim uljem, pospite začinima po želji i pecite na 200 stupnjeva oko 10 minuta. Poprimit će zlatnu boju i postati neodoljivo hrskavi. Uz dobar dip, ovi su krekeri savršena grickalica uz dobar film.

Pizza tijesto idealno je za pripremu peciva koja možete poslužiti uz ručak, od njih raditi male sendviče ili hamburgere. Izrežite tijesto na kuglice, pa ih ostavite da se dižu kojih pola sata. Premažite ih maslinovim uljem, pospite krupnom soli i pecite na 200 stupnjeva oko 20 minuta. Meka peciva su gotova, a niste ni izašli iz kuće.

Na gotovo isti način priprema se i divan kruh nalik na baguette. Oblikujte ga prema vlastitoj želji, pustite da se lagano digne, pa pecite 20 minuta na 200 stupnjeva dok se površina lagano ne zazlati.

pita kruh | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Odlučili ste se na pripremu svoje varijante ulične hrane i fali vam savršeno krušno jelo u koje ćete umotati svoje mesne ili falafel okruglice. Nema problema! Tijesto za pizzu razvaljajte na tanko, premažite maslinovim uljem i pecite u pećnici dok se ne pojave smeđi mjehurići, pa zarolajte okruglice s dodacima u meke omotače. Iako se originalno tijesto za pita kruh priprema na nešto drugačiji način, kada vam ostane pizza tijesta, i ovaj će način itekako dobro poslužiti.

Grisini štapići uz kakav fini dip od vrhnja, kopra i češnjaka odlično se poslužiti kao ukusan snack na kakvoj proslavi. Od ostataka pizza tijesta zarolajte štapiće tako da lagano nauljite ruke prije dodira s tijestom. Pospite ih ružmarinom ili origanom i pecite dok ne postanu zlatni na 200 stupnjeva.

Za one najveće fanove pizze koji ne žele trošiti svoje tijesto na ništa drugo osim pizze, uvijek postoji calzone. Ostaci tijesta ne moraju završiti u smeću ako ih spojite i napravite mini calzone punjen vašim najdražim dodacima. Tijesto spašeno, a vi savršeno zadovoljni!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.