gastro postao
Pripremaju se diljem svijeta u bezbrojnim slasnim varijacijama. Na primjer, svježe kobasice odlična su zamjena za klasičan bolognese umak u kojem mijenjaju mljeveno meso.
Odlično se slažu s rajčicama, ali i vrhnjem za kuhanje. Britanci ih peku u tijestu, Francuzima su omiljeni složenci ili mini tartovi koje poslužuju za predjelo ili užinu, Španjolci ih dodaju paellama, a Mađari obožavaju krepki sataraš.
S druge strane, aroma i okus kelja najbolje dolaze do izražaja kuhanjem u varivima, ali oni koji ga smatraju previše intenzivnim mogu ga kušati u složencima, lazanjama, kao nadjev za odreske ili s jajima u frittati.
Za danas vam spremamo kobasice s tjesteninom i keljom.
Potrebno vam je:
- 300 g tjestenine "mašnica" ili druge po izboru
- velika vezica nasjeckanoga kelja
- žlica maslinova ulja
- 2 svježe kobasice (pečenice)
- 2 češnja češnjaka
- 1/4 žličice mljevene paprike
- 1/2 šalice graha iz konzerve
- 1/2 šalice feta-sira
- sol
- papar
Priprema:
- U veliki lonac ulijte puno vode i stavite na vatru da provrije. Skuhajte tjesteninu pa je ostavite sa strane.
- Ugrijte ulje u tavi na umjerenoj vatri. Kad je vruće, istisnite kobasice iz ovitka pa ih pržite pet minuta dok ne dobiju boju.
- Nakon toga umiješajte češnjak, kelj, papriku u prahu i sol. Nastavite pržiti dok kelj ne počne venuti. Umiješajte grah i kratko promiješajte.
- Dodajte toplu tjesteninu u smjesu s keljom pa pospite fetom i začinite paprom. Ako je potrebno, dodajte još soli i poslužite.
Dobar tek!