Kad se zagledate u poriluk, prokulice, cvjetaču ili kelj, zaboravite da je pred vama povrtnica koja se baš mora pripremati onako kako nas je naučila baka ili mama, a to znači kao varivo, kuhane u slanoj vodi, s mrvicama i u gustoj juhi. Pokušajte zamisliti da su pred vama lazanje, mirisan složenac u svim bojama, božanstven i mirisan pire ili sasvim poseban pesto.
Tako vjerojatno dobijete volju da probate nešto uz što su vam iz djetinjstva ostale vezane samo mučne uspomene. Djeci najviše smetaju teški mirisi variva koja se kuhaju satima i bljutavi okusi u mutnim gustim juhama, ali kad bismo im ponudili šareno, mirisno i zabavno, mnogi mali i veliki bi sigurno promijenili mišljenje o tome što vole, a što ne.
Omraženi poriluk postaje namirnicom želja ako ga panirate, motate u svitke ili slažete od njega slojeve u lazanjama. Sino nasjeckan dat će puniji okus rižotima i varivima i neće vam pasti na pamet da je to što vas je oduševilo ista ona povrtnica čije se niti vuku po tanjuru dok jedete varivo od poriluka. Sličnu sudbinu omražena povrća dijeli i kelj, vrlo vrijedno, zeleno povrće koje treba što češće jesti.
Razlog je to da se potrudite i nađete recepte koje ćete zavoljeti, od sarmica od kelja, lazanja i mesom ili žitaricama punjenih glavica kelja, preko špageta s pancetom i keljem, povrtnih složenaca do pravog pravcatog pesta s keljom. Osim keljem, pesto možete pripremiti i od špinata, i to tako da šaku opranih listića kelja ili šapinata koje ste očistili od tvrđih stabljika stavite u blender zajedno s maslinovim uljem, lukom, češnjakom, šakom badema, pinjola ili indijskih oraščića, malo soli, papra i naribana parmezana, te sve dobro usitnite u glatku smjesu.
Tako ste dobili umak koji je spreman da ga odmah prelijete preko tjestenine i poslužite, premažete njime tijesto za pizzu ili pizzetu ili ga poslužite kao ukusan samostalan namaz. Od povrća se mogu pripremiti gotovo sva jela koja pripremate s mesom. Popečci s povrćem mogu vam razbiti monotoniju i zamijeniti pljeskavice, složenci s povrćem lazanje,a korabice, celer, tikve i batati odlični su kako zamjena ili dodatak pireu od krumpira,a možete i ih ispržiti kao pomftit ili čips.
Prijedlog jela:
Složenac od prokulica i slanine
Sastojci:
- 600g prokulica
- 6 kriški slanine
- žlica maslaca
- veća glavica luka
- žlica namjenskog brašna
- 1/2 šalice mlijeka
- prstohvat timijana,, papra
- 2dl pilećeg temeljca
- 1/2 šalice naribana parmezana
- 1/2 šalice sira Cheddar
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Prokulice skuhajte na pari ili u malo zasoljene vode, koliko treba da prekrije povrće. Kuhajte oko šest minuta, tako da omekšaju, ali da ne postanu spužvaste. Iscijedite ih, isperite hladnom vodom i ostavite sa strane.
- Slaninu narežite na manje komade i pržite u tavi bez dodavanja masnoće dok postane hrskava. Izvadite je iz tave šupljom žlicom i maknite višak masnoće iz tave.
- U tavu sada stavite maslac i otopite ga na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno nasjeckani luk i pirjajte ga dvije do tri minute dok postane mekan i lagano zapečen.
- Luku dodajte brašno, timijan i papar i pirjajte miješajući, pa ulijte temeljac i mlijeko. Zagrijte do vrenja, stalno miješajući dok se zgusne, pa maknite s vatre. Sada umiješajte i parmezan.
- Prokulice stavite u posudu za pečenje i prelijte s umakom. Lagano promiješajte. Pecite 25 do 30 minuta, a slaninu i Cheddar sir dodajte 10 minuta prije kraja da se lijepo rastopi i zapeče. Poslužite vruće